Raspisan Javni poziv za dodjelu poduzetničkih kredita uz 70% garancija Županije

Napisao/la: -

Varaždinska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu poduzetničkih kredita mikro, malim i srednjim poduzećima, obrtima, zadrugama, OPG-ovima, profitnim ustanovama i slobodnim zanimanjima. Najviši iznos kredita je do 150.000,00 kuna, kamatna stopa iznosi do 3,9 % godišnje, a instrument osiguranja je jamstvo Garancijske agencije Varaždinske županije do 70% pojedinačno odobrenog iznosa kredita.

Župan Čačić je istaknuo kako se radi o jedinoj takvoj kreditnoj liniji na regionalnoj razini u Hrvatskoj.

- Proračunski okviri s kojima naša Županija raspolaže su minimalni u odnosu na državu, ali je važno poslati poruku da se može i hoće pomoći. Ovaj poziv je mali, ali vjerujem brz i djelotvoran pokušaj da se pomogne na razni od 2,8 milijuna kuna pri čemu rizike sa 70 posto preuzimamo mi s našom Garancijskom agencijom. Ako se model pokaže uspješnim, spremni smo udvostručiti sredstva. Pozivam sve mikro, male, srednje tvrtke, OPG-ove, zadruge i ostale da se jave. Imamo obećanje da će odmah raditi na obradi njihovih zahtjeva što je jako važno jer stotine i stotine malih poduzetnika ovog trenutka čekaju da im se preko države odobre pomoći. Jedna mali dio njih, oko trideset, četrdeset ima priliku to ovdje realizirati i oni će u najkraćem mogućem roku dobiti informaciju jesu li prihvatljivi ili ne. Dosadašnja suradnja sa ZABA-om je bila odlična lokalno, regionalno i nacionalno i vjerujem da će tako biti i na ovom projektu – istaknuo je župan Čačić.

ZABA_kreditiranje_1.JPG

Kredit se može realizirati putem Zagrebačke banke d.d, a zadovoljstvo suradnjom iskazao je i direktor Regionalnog centra Središnja Hrvatska Hrvoje Jerković.

- Nakon suradnje u sufinanciranju stambenih kredita medicinskom osoblju te donacije koje smo kao ZABA dali županijskoj Zakladi za pomoć djeci, siguran sam da će i ovaj projekt biti dobro prihvaćen kod onih kojima je i namijenjen. Riječ je o poticanju malog gospodarstva na području Varaždinske županije kroz odobrenje mikro kredita od 150.000,00 kuna, a ugovor ćemo potpisati s Garancijskom agencijom - rekao je Hrvoje Jerković.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović pojasnio je kako najviši iznos kredita iznosi do 150.000,00 kuna, a služi za financiranje osnovnih i obrtnih sredstava.

- Rok otplate je do 5 godina za financiranje ulaganja u osnovna sredstva, bez mogućnosti ugovaranja počeka, a do dvije godine za obrtna sredstva. Kamatna stopa je do maksimalno 3,9 % godišnje, ovisno o kvaliteti transakcije i kreditnoj sposobnosti korisnika kredita, a realizira se kod Zagrebačke banke d.d. – naznačio je pročelnik Jakopović te je naglasio kako je bespovratna pomoć za obrtnike s područja Varaždinske županije u 2020. iznosila 1.778.500 kuna , a njome je bilo obuhvaćeno ukupno 585 obrta.

Uz javni poziv za dodjelu potpora za turističke agencije i izvođačke umjetnosti i javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu, ovo je već treći javni poziv u veljači namijenjen poduzetnicima vezano za amortiziranje štete nastale u gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Predstavljanju je nazočila i Zagorka Mintas, direktorica Regije Kontinentalna Zapad Zagrebačke banke.

ZABA_kreditiranje_3.JPG

Martin Novosel

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.