"Rana detekcija i izolacija te praćenje kontakata najkorisniji su u borbi protiv Covida-19" Foto: VV arhiva / ilustracija

"Rana detekcija i izolacija te praćenje kontakata najkorisniji su u borbi protiv Covida-19"

VV / N1 | 25.11.2020. u 19:36h | Objavljeno u Aktualno

"Da su se poštivale sve dostupne mjere, ne bismo bili u ovoj situaciji. Nikome nije u interesu lockdown. Zaštita zdravlja ljudi nam je na prvom mjestu, ali osim toga isto tako treba imati na umu i mentalno stanje naših građana. Bilo kakve restrikcijske mjere negativno utječu na sve aspekte života i na zdravlje i mentalno stanje", rekla je zamjenica ravnatelja NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić, komentirajući za N1 epidemiološku situaciju u zemlji i u Gradu Zagrebu.

Govoreći o novim mjerama, Šikić je rekla, da svako donošenje mjera ima jedan jedini cilj, a to je očuvanje zdravstvenog sustava.

"Moramo dobro balansirati sve te mjere, da bi se koliko-toliko održao normalni život. Gospodarstvo je važno, svi živimo od plaća i nije lako. Ne nosi se jedino Hrvatska s ovakvim problemom. Situacija je složena i treba naći model da se što bolje mjere donesu i da se ne dogode neke teže posljedice", rekla je Šikić.

Govoreći o brzim antigenskim testovima, koji se koriste u Zagrebu, Šikić je rekla da je interes građana izuzetno dobar i da je obavljeno 1986 testova, od čega ih je bilo 576 pozitivnih.

"Puno je važnije u ovom trenutku poduzeti konkretne mjere, izricati mjere izolacije i osnovni cilj je rana detekcija, rana izolacija i praćenje kontakata i to je najkorisniji alat u borbi protiv bolesti covid-19", rekla je Šikić.

Upitana zašto se rezultati antigenskih testova ne pribrajaju nacionalnima, rekla je da se radi o operativnom problemu i da se centri još uvijek pripajaju.

Kad je u pitanju cijepljenje protiv covida-19, Šikić je rekla da vjeruje da će se na kraju slušati struka, koja će odrediti dinamiku cijepljenja.

"Apeliram na sve da dotad izdržimo. Treba slušati struku, koja najbolje zna odrediti", rekla je Šikić.

"Nemamo posebna žarišta, ali imamo povećanu lokalnu transmisiju", rekla je Šikić o stanju u Zagrebu.

"Epidemija je u Gradu Zagrebu pod kontrolom", dodala je.