Rajčul: O prodaji objekata odlučit će Upravno vijeće JUGS-a

M.P./Varaždinske vijesti | 14.6.2016. u 08:16h | Objavljeno u Aktualno

Osim rebalansa proračuna, pred varaždinskim gradskim vijećnicima u ponedjeljak se ponovo našla i točka o davanju suglasnosti JU Gradskih stanova za prodaju nekretnina B1-B6 u Rajčulu u Hrašćici. Ali ni ovaj put vijećnici nisu donijeli odluku, već su točku drugi put skinuli s dnevnog reda.

Upravnom vijeću JUGS-a je, podsjetimo, od varaždinskog poduzetnika D. Kišičeka stigla ponuda da po cijeni od 4,5 milijuna kuna kupi nedovršene POS-ove objekte i u njima uredi dom za starije. No nakon burne rasprave točka je prvi put skinuta sa sjednice vijeća 30. svibnja jer su vijećnici upozoravali da ne mogu odlučivati o nečemu za što nisu vidjeli svu potrebnu dokumentaciju. Usto, zbunilo ih je i obrazloženje Zlatana Avar, koji je naveo da kao predsjednik Upravnog vijeća JUGS-a traži suglasnost za prodaju objekata, za što kao vijećnik – neće glasovati!?

Imovina je vrijedna 6,9 milijuna kuna pa bismo prodajom kupcu koji nudi 4,5 milijuna kuna stvorili manjak. Naime, u trenutku prodaje APN-u moramo vratiti 5,3 milijuna za poticaje i prodajom po cijeni od 4,5 milijuna kuna nastalo bi 800.000 kuna manjka. Kao vijećnik ne mogu podržati nešto za što ne znam kako namiriti dug koji će nastati prodajom – objasnio je tada Avar.

No za razliku od prošloga puta, kada se predlagalo da se objekti B1-B6 prodaju po cijeni od 4,5 milijuna kuna, UV JUGS-a sada predlaže da se prodaju po knjigovodstvenoj cijeni od 6,9 milijuna kuna. U prijedlog odluke istovremeno je uvrštena i točka kojom je određeno da se, u slučaju da Gradsko vijeće odluči o početnoj prodajnoj neto cijeni nižoj od 6,9 milijuna kuna i da se ugovori niža prodajna cijena, razlika namiri iz gradskog proračuna.

No u mišljenju gradonačelnika priloženom vijećničkim materijalima vijećnicima se predlaže da uskrate svoju suglasnost s obzirom na to da nije proveden postupak stručnog vrednovanja i donijeta ocjena o opravdanosti poslovne odluke o prodaji.

Dobili smo prijedlog za prodaju i zašto ga ne bismo razmotrili? No vijeće pritom mora donijeti cjelovitu odluku i mora imati cjelovito rješenje. Najlakše je odlučiti o prodaji ne razmišljati o manjku koji će nastati. Ako ne dođe do prodaje, ništa se spektakularno neće dogoditi. Ostat će situacija kakva je bila i dosad – kazao nam je Avar uoči sjednice.

Ipak, ta je točka naposljetku skinuta s dnevnog reda jer je Odbor za statutarno-pravna pitanja ocijenio da Gradsko vijeće nije nadležno za raspolaganje nekretninama JUGS-a. Naime, na temelju Statuta JUGS-a propisano je da o stjecanju, opterećenju ili otuđenju nekretnina vrijednijih od milijun kuna odlučuje UV uz prethodnu suglasnost gradonačelnika.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci