Radovi pri samom kraju: Vodotoranj u centru Varaždina se iz rugla pretvorio u prvorazredni objekt Foto: Foto agencija Sjever

Radovi pri samom kraju: Vodotoranj u centru Varaždina se iz rugla pretvorio u prvorazredni objekt

VV | 3.7.2020. u 13:41h | Objavljeno u Aktualno
Zgrada Vodotornja u samom centru Varaždinu doživjela je veliku preobrazbu. Pri samom kraju je energetska obnova ovog objekta u vlasništvu Varaždinske županije, s kojeg se trenutno uklanjaju skele. Počeo se otkrivati novi, moderni izgled objekta koji je već promijenio vizuru cijeloga grada. Opsežni radovi odvijaju se u sklopu europskog projekta, čija je vrijednost gotovo 15,1 milijuna kuna. 

- Vodotoranj je prije 55 godina, kad je izgrađen, bio kvalitetan objekt moderne arhitekture, no postao je ruglo. Ovaj najviši i najvidljiviji objekt u Varaždinu sada smo iz rugla pretvorili u prvorazredni objekt. Nije riječ samo o „šminki“. Postavljena je sasvim drugačija, ventilirana i termički zaštićena fasada s vrhunskim materijalom aluminijem. Zamijenjeno je 500-tinjak prozora i postavljeno oko 400 novih rasvjetnih tijela. Dopunjen je klimatizacijski sustav, postavljeni su ventilokonvektori, kao i novi radijatori. U svakom pogledu Vodotoranj je sada vrhunski i energetski učinkovit objekt, u kojem će se smanjiti potrošnja primarne energije za čak dvije trećine, za 67,49 posto – istaknuo je župan Radimir Čačić (Reformisti) u petak, 3. rujna, nakon što je obišao gradilište sa svojim zamjenicima Tomislavom Paljakom i Robertom Vugrinom.

Zahvaljujući radovima koje izvodi tvrtka Mepro d.o.o. iz Varaždina, objekt će iz energetskog razreda D prijeći u razred B. Radove sufinancira Europska unija s 6,4 milijuna kuna, dok će iz proračuna Županije biti izdvojeno 4,4 milijuna kuna ili oko 25 posto, jer je 4,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurano iz nacionalnog Fonda.

- Rok za završetak radova je kraj ovog mjeseca, no izvođač radova će, unatoč koronakrizi i svim problemima, sve završiti i nekoliko dana prije roka. To posebno treba naglasiti, jer je koronakriza bila alibi za to što mnogi projekti u ovoj zemlji nisu završeni na vrijeme. Ovdje na zgradi Vodotornja su istovremeno u uredima radili službenici Županije i drugih institucija te građevinari. Koordinacija nije bila nimalo jednostavna i zato svima čestitam.  Dobit ćemo objekt 21. stoljeća izvana, ali i iznutra jer ćemo krenuti s uređenjem interijera – najavio je župan Čačić.

Čak 95 posto radova je već gotovo, izvijestio je voditelj gradilišta iz tvrtke Mepro Igor Horvat. – Do sredine srpnja bit će uklonjene sve skele, a postavit ćemo podiznu platformu kojom će se osobama s invaliditetom osigurati pristupačnost prizemlju i dizalima. Kad skinemo skele, slijedi završni sloj fasade u prizemlju te čišćenje gradilišta – naveo je Horvat.

ENERGETSKA OBNOVA VODOTORNJA

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 .- 2020.“

Vrijednost projekta nakon provedenih postupaka nabave: 15.091.265,36 kn 

Vrijednost po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava: 13.943.596,25 kn   

Ugovorena bespovratna EU sredstva: 6.392.197,50 kn

Sufinanciranje iz proračuna Varaždinske županije: 4.433.512,61 kn

Bespovratna sredstva iz nacionalnog Fonda: 4.265.555,25 kn  

vodotoranj_obilazak_srpanj_20_4.jpg

vodotoranj_obilazak_srpanj_20_3.jpg