Radovi pri samom kraju: Vodotoranj u centru Varaždina se iz rugla pretvorio u prvorazredni objekt Foto: Foto agencija Sjever

Radovi pri samom kraju: Vodotoranj u centru Varaždina se iz rugla pretvorio u prvorazredni objekt

VV | 3.7.2020. u 13:41h | Objavljeno u Aktualno
Zgrada Vodotornja u samom centru Varaždinu doživjela je veliku preobrazbu. Pri samom kraju je energetska obnova ovog objekta u vlasništvu Varaždinske županije, s kojeg se trenutno uklanjaju skele. Počeo se otkrivati novi, moderni izgled objekta koji je već promijenio vizuru cijeloga grada. Opsežni radovi odvijaju se u sklopu europskog projekta, čija je vrijednost gotovo 15,1 milijuna kuna. 

- Vodotoranj je prije 55 godina, kad je izgrađen, bio kvalitetan objekt moderne arhitekture, no postao je ruglo. Ovaj najviši i najvidljiviji objekt u Varaždinu sada smo iz rugla pretvorili u prvorazredni objekt. Nije riječ samo o „šminki“. Postavljena je sasvim drugačija, ventilirana i termički zaštićena fasada s vrhunskim materijalom aluminijem. Zamijenjeno je 500-tinjak prozora i postavljeno oko 400 novih rasvjetnih tijela. Dopunjen je klimatizacijski sustav, postavljeni su ventilokonvektori, kao i novi radijatori. U svakom pogledu Vodotoranj je sada vrhunski i energetski učinkovit objekt, u kojem će se smanjiti potrošnja primarne energije za čak dvije trećine, za 67,49 posto – istaknuo je župan Radimir Čačić (Reformisti) u petak, 3. rujna, nakon što je obišao gradilište sa svojim zamjenicima Tomislavom Paljakom i Robertom Vugrinom.

Zahvaljujući radovima koje izvodi tvrtka Mepro d.o.o. iz Varaždina, objekt će iz energetskog razreda D prijeći u razred B. Radove sufinancira Europska unija s 6,4 milijuna kuna, dok će iz proračuna Županije biti izdvojeno 4,4 milijuna kuna ili oko 25 posto, jer je 4,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurano iz nacionalnog Fonda.

- Rok za završetak radova je kraj ovog mjeseca, no izvođač radova će, unatoč koronakrizi i svim problemima, sve završiti i nekoliko dana prije roka. To posebno treba naglasiti, jer je koronakriza bila alibi za to što mnogi projekti u ovoj zemlji nisu završeni na vrijeme. Ovdje na zgradi Vodotornja su istovremeno u uredima radili službenici Županije i drugih institucija te građevinari. Koordinacija nije bila nimalo jednostavna i zato svima čestitam.  Dobit ćemo objekt 21. stoljeća izvana, ali i iznutra jer ćemo krenuti s uređenjem interijera – najavio je župan Čačić.

Čak 95 posto radova je već gotovo, izvijestio je voditelj gradilišta iz tvrtke Mepro Igor Horvat. – Do sredine srpnja bit će uklonjene sve skele, a postavit ćemo podiznu platformu kojom će se osobama s invaliditetom osigurati pristupačnost prizemlju i dizalima. Kad skinemo skele, slijedi završni sloj fasade u prizemlju te čišćenje gradilišta – naveo je Horvat.

ENERGETSKA OBNOVA VODOTORNJA

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 .- 2020.“

Vrijednost projekta nakon provedenih postupaka nabave: 15.091.265,36 kn 

Vrijednost po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava: 13.943.596,25 kn   

Ugovorena bespovratna EU sredstva: 6.392.197,50 kn

Sufinanciranje iz proračuna Varaždinske županije: 4.433.512,61 kn

Bespovratna sredstva iz nacionalnog Fonda: 4.265.555,25 kn  

vodotoranj_obilazak_srpanj_20_4.jpg

vodotoranj_obilazak_srpanj_20_3.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci