Radnici migranti: Zašto smo građani drugog reda u odnosu na pomorce?

MGA | 13.3.2022. u 10:00h | Objavljeno u Aktualno

Nova predsjednica Hrvatskog sindikata radnika migranata (HSRM) Ana Horvat uputila je Daliboru Legacu, voditelju službe u Poreznoj upravi niz pitanja vezano za aktualnu problematiku dodatnog oporezivanja svih koji ostvaruju inozemni dohodak, a koja je posebice pogodila radnike migrante iz sjeverozapadne Hrvatske. Prema riječima Ane Horvat u Međimurju je dosad pet obitelji zatražilo ispis djece iz osnovnih škola u Čakovcu jer su zbog ovog problema odlučili s cijelom obitelji otići u zemlju u kojoj jedan od roditelja živi i radi.

S obzirom na velike gužve kod predaje porezne prijave, u sindikatu su pitali Poreznu do kad još vrijedi rok za dobrovoljne prijave. Također su tražili pojašnjenja vezano za uvažavanje poreznih olakšica za uzdržavane članove obitelji, kao i uvažavanje godišnjih olakšica po svakoj godini prilikom obračuna poreznog duga iz prijašnjih godina, s obzirom da se negdje priznavala samo jedna godišnja porezna olakšica na višegodišnji prihod.

- Nismo još dobili konkretne odgovore i pojašnjenja, a nezadovoljni smo i zbog sporosti u donošenju odluka o poreznoj rezidentnosti. Uvažavamo činjenicu da je uslijed pandemije svugdje manjak raspoložive radne snage. No, s obzirom da je izdavanjem poreznih rješenja, kojima su radnici migranti stavljeni u vrlo nepovoljan položaj, ovaj problem eskalirao, smatramo da zaslužuje hitnu reakciju - kažu u Sindikatu te ukazuju na još jednu nedoslijednost u oporezivanju, a odnosi se na drugačiji pristup prema radnicima migrantima u odnosu na pomorce.

- Svakodnevno nailazimo na nedoslijednosti, dvostruka mjerila i pravila. Treba reći dosta takvoj politici. Dobar primjer je Pravilnik koji se odnosi na članove posade u međunarodnoj plovidbi koji imaju prebivalište i/ili boravište u RH. U njemu se ističe kako oni nisu porezni obveznici ako plove 183 ili više dana u godini za koju se utvrđuje obveza poreza na dohodak. Osim dana plovidbe, u te se dane uračunavaju i dani provedeni na putu do mjesta ukrcaja i slično. Smatramo da je paralela koju povlačimo neupitna i pitamo se: Koja je razlika u odnosu na nas?! Ponavljamo, postoje li to dvostruka mjerila i kriteriji?! Zašto? I naše “tlo pod nogama” se ozbiljno zaljuljalo i naše “more” je postalo suviše nemirno. Upravo zato nećemo odustati od naših ciljeva i najavljujemo da ćemo, iz dana u dan, ukazivati na težinu i nezavidni položaj u koji nas je stavila naša država kroz nezapamćenu hajku i pokušaj punjenja proračuna preko naših leđa. Mnogo puta smo istaknuli da bismo puno radije živjeli uz naše najmilije i ostvarivali dohodak u našoj zemlji. No, za to nam nije pružena ni minimalna, a kamoli primjerena šansa - kaže Ana Horvat.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci