Radnici migranti: Zašto smo građani drugog reda u odnosu na pomorce?

MGA | 13.3.2022. u 10:00h | Objavljeno u Aktualno

Nova predsjednica Hrvatskog sindikata radnika migranata (HSRM) Ana Horvat uputila je Daliboru Legacu, voditelju službe u Poreznoj upravi niz pitanja vezano za aktualnu problematiku dodatnog oporezivanja svih koji ostvaruju inozemni dohodak, a koja je posebice pogodila radnike migrante iz sjeverozapadne Hrvatske. Prema riječima Ane Horvat u Međimurju je dosad pet obitelji zatražilo ispis djece iz osnovnih škola u Čakovcu jer su zbog ovog problema odlučili s cijelom obitelji otići u zemlju u kojoj jedan od roditelja živi i radi.

S obzirom na velike gužve kod predaje porezne prijave, u sindikatu su pitali Poreznu do kad još vrijedi rok za dobrovoljne prijave. Također su tražili pojašnjenja vezano za uvažavanje poreznih olakšica za uzdržavane članove obitelji, kao i uvažavanje godišnjih olakšica po svakoj godini prilikom obračuna poreznog duga iz prijašnjih godina, s obzirom da se negdje priznavala samo jedna godišnja porezna olakšica na višegodišnji prihod.

- Nismo još dobili konkretne odgovore i pojašnjenja, a nezadovoljni smo i zbog sporosti u donošenju odluka o poreznoj rezidentnosti. Uvažavamo činjenicu da je uslijed pandemije svugdje manjak raspoložive radne snage. No, s obzirom da je izdavanjem poreznih rješenja, kojima su radnici migranti stavljeni u vrlo nepovoljan položaj, ovaj problem eskalirao, smatramo da zaslužuje hitnu reakciju - kažu u Sindikatu te ukazuju na još jednu nedoslijednost u oporezivanju, a odnosi se na drugačiji pristup prema radnicima migrantima u odnosu na pomorce.

- Svakodnevno nailazimo na nedoslijednosti, dvostruka mjerila i pravila. Treba reći dosta takvoj politici. Dobar primjer je Pravilnik koji se odnosi na članove posade u međunarodnoj plovidbi koji imaju prebivalište i/ili boravište u RH. U njemu se ističe kako oni nisu porezni obveznici ako plove 183 ili više dana u godini za koju se utvrđuje obveza poreza na dohodak. Osim dana plovidbe, u te se dane uračunavaju i dani provedeni na putu do mjesta ukrcaja i slično. Smatramo da je paralela koju povlačimo neupitna i pitamo se: Koja je razlika u odnosu na nas?! Ponavljamo, postoje li to dvostruka mjerila i kriteriji?! Zašto? I naše “tlo pod nogama” se ozbiljno zaljuljalo i naše “more” je postalo suviše nemirno. Upravo zato nećemo odustati od naših ciljeva i najavljujemo da ćemo, iz dana u dan, ukazivati na težinu i nezavidni položaj u koji nas je stavila naša država kroz nezapamćenu hajku i pokušaj punjenja proračuna preko naših leđa. Mnogo puta smo istaknuli da bismo puno radije živjeli uz naše najmilije i ostvarivali dohodak u našoj zemlji. No, za to nam nije pružena ni minimalna, a kamoli primjerena šansa - kaže Ana Horvat.