Radimir Čačić za povećanje cestarina prijevoznicima i smanjenje građanima, UHCP negoduje

vv | 7.11.2023. u 10:15h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Narodne stranke - Reformisti, Radimir Čačić, jučer je na službenoj Facebook stranici zatražio od Hrvatskih autocesta i Vlade RH da se usklade cijene naplate cestarina sa cijenama u Europskoj uniji. Čačić predlaže da se cijene cestarina povećaju za 2,5 puta za prijevoznike kao što je to slučaj u ostatku Europske unije pa bi se cijene cestarina smanjilje za građane za otprilike 60 posto, ovu vijest nije dobro prihvatila Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika pozdravlja najnoviji predizborni populistički istup nekadašnjeg ministra gospodarstva g. Radimira Čačića. Naime, upravo kroz ovakvu propagandu spomenuti jasno daje do znanja koliko cijeni građane ove zemlje. Kroz dva mjeseca prozvani hrvatski cestovni prijevoznici napredovali su od „kamionskog lobija“ do „kamionskih prijevoznika o kojima Vlada i HAC ne moraju voditi računa, već isti moraju voditi računa o interesima građana naše zemlje“.

Ovime je jasno dano do znanja da g. Čačić gospodarstvenike ove zemlje koji se bave cestovnim teretnim prijevozom svrstava u neku posebnu kategoriju, jer ih evidentno ne smatra građanima Republike Hrvatske. Ti isti prijevoznici pune državni proračun s više osnova, omogućavaju neprekinuti lanac dostave (pa čak i u neljudskim uvjetima kojima smo svjedočili tijekom početka pandemijske krize 2020. godine), omogućuju vanjskotrgovinsku robnu razmjenu, a istovremeno posluju s daleko višim troškovima nego li prijevoznici iz zemalja našeg okruženja.

Cestarina je jedna od stavki koje itekako utječu na konačnu cijenu prijevoza koju plaćaju korisnici. Ukoliko g. Čačić pokušava pronaći nišu u kojoj bi mogao skupljati političke bodove i aktivirati svoju odavno zamrlu političku karijeru, mišljenja smo da bi to trebao raditi u nekom sektoru u kojem ima iskustva i adekvatnih rezultata. Zanimljivo je da netko čiji propali poslovni poduhvati dan danas vuku repove i razvlače se po listama dužnika, smatra da ima dovoljno kredibiliteta da na ovakav podli način izvrće činjenice i pokuša stvoriti novu hordu sljedbenika. Narod je već odavno prepoznao interese našeg posrnulog bivšeg ministra." - stoji u priopćenju UHCP-a.