Putnička agencija SVIKONCERTI podnijela prijedlog za predstečajnu nagodbu

vv | 15.4.2022. u 20:15h | Objavljeno u Aktualno

Uprava putničke agencije SVIKONCERTI podnijela je prijedlog za predstečajnu nagodbu Trgovačkom sudu u Varaždinu zbog nemogućnosti podmirivanja financijskih obveza jer na računu nema novca.

Ova varaždinska agencija specijalizirana na organizaciju odlazaka na koncerte, čiji su prosječni mjesečni troškovi poslovanja 42.000 kuna, od čega na plaće ide 35.000 kuna, nema ni nekretnine ni pokretnine, kao ni prava na tuđim nekretninama. No, ima potraživanja, ali svega 66 tisuća kuna, od čega najveće od kupaca - građana od 20 tisuća kuna, Travelego 15 tisuća kuna i Travega 8250 kuna.

Međutim, pobveze agencije iznose, prema prijavi, 106 tisuća kuna, od čega najviše prema Dom prijevozu 71.800 kuna, dok je dug Ministarstvu financija 3.400 kuna. Ali to nije sve. Vjerovnici su i HAMAG-BICRO s 306 tisuća kuna, PBZ 108 tisuća te RBA  432 tisuće kuna.

Uz prijedlog za predstečajnu nagodbu, priložen je o prijedlog plana financijskog i operativnog restrukturiranja u kojem je naveden način podmirenja obveze prema svakom od navedenih dužnika, koji uključuje i otpis određenog dijela potraživanja. Agencija poziva vjerovnike da podrže ovaj plan.

O aktualnoj situaciji oglasio se i direktor tvrtke Svikoncerti.d.o.o. Tomica Drvar-Trtinjak.

- Sukladno svim Zakonskim mogućnostima da održimo poslovanje, predan je zahtjev za predstečajni postupak koji će nam omogućiti da u budućnosti odradimo uplaćene aranžmane te kupcima koji su odustali od putovanja vratimo novac.
Da isto nismo učinili, sav novac naših kupaca bio bi nepovratno izgubljen.

U ovoj situaciji nismo se našli našim nesavjesnim poslovanjem, već isključivo radi pandemije COVID-19 koju nitko nije prognozirao te koja je trajala 2 godine. Obzirom da se tvrtka bavi specijaliziranom vrstom putovanja, a to su putovanja na koncerte koji su se odgađali, situacija u kojoj smo se našli nije bila nimalo laka i zasigurno nam nije bilo lako čekati razvoj situacije.

Nažalost svjedoci smo napisa o putničkim agencijama koje su proglasile stečaj i svoje su kupce ostavile bez novaca no želimo naglasiti da to nije i naša priča. Mi radimo upravo suprotno i stvarnost je upravo suprotna od onog kakvim nas mediji prikazuju.

Unatrag 20tak dana izvršeno povrata u iznosu preko 150.000,00kn te se radi na rješenju povrata i ostalim kupcima koji ne žele zadržati svoja putovanja na koncerte. Svi koji su se izjasnili da zadržavaju svoje koncertne aranžmane će ih i iskoristiti, a povrati prema onima koji su odustali od putovanja će biti izvršeno u budućem periodu. U ovom slučaju svjesni smo da ima onih koji negoduju jer još nisu dobili novac natrag no dvije godine zatvorenog poslovanja ne možemo okrenuti preko noći. Isto tako naglašavamo da se ne hvalimo i ne dajemo u medije da smo izvršili povrate već to radimo jer je to naša obaveza koju moramo izvršiti, iako tu poruku neki mediji nisu prenijeli te nas prikazali kao da isto ne želimo učiniti.

Također želimo dati do znanja da nismo proglasili stečaj kako su nam sugerirali već se želimo izvući iz ove situacije te normalno nastaviti raditi gdje smo stali prije pandemije COVID-19.
Nažalost ima i onih koji su ogorčeni radi cijele situacije jer čekaju na povrat te nastavno na to šire neistine, ali na to ne možemo utjecati jer internet svašta 'trpi'.

Nadamo se da će osobe, a i mediji nakon što cijela ova priča završi sa istim 'žarom' i 'strašću' pisati o tome kako smo vratili novac ili odradili naša putovanja - rekao je  Tomica Drvar-Trtinjak, direktor tvrtke Svikoncerti d.o.o.