PUT DO LEGENDE Varteks prvo preuzimao za Gucića, a onda dionice kupovao sam Foto: Ilustracija/Arhiva VV

PUT DO LEGENDE Varteks prvo preuzimao za Gucića, a onda dionice kupovao sam

Ivica Kruhoberec | 26.7.2021. u 16:01h | Objavljeno u Aktualno

Slučajno ili možda baš i ne, predsjednik RH Zoran Milanović posjetio je Varteks upravo na dana kada je prije 20 godina u prometnoj nesreći poginuo Anđelko Herjavec, tadašnji predsjednik uprave tog tada najveće varaždinske poslovne grupacije, kao i čelnik istoimenog nogometnog kluba.

Prvo radno mjesto bilo mu je u Vartimpex-u, poduzeću koje se bavilo izvozom i uvozom robe za Varteks. Tu se zaposlio 1984. godine kao pripravnik.

- Svake godine bi zapošljavali četiri mlada čovjeka, koji bi se javili na naš natječaj za pripravnike, a uglavnom smo gledali da to budu djeca naših radnika, što je bio i Herjavec, veli nam Josip Tot, dugogodišnji direktor Vartimpexa i predstavnik Varteksa u Švedskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji.

Budući da je Varteks tada imao više tisuća zaposlenih, nije bilo neobično da su u njemu radile ne samo obitelji nego i rodbina.

- Herjavčev rođak te istaknuti ivanečki nogometaš Stjepan Perhaj bio je direktor informatičkog odjela. On se gotovo svakodnevno zanimao za ishod natječaja, kao i njegov stric Stjepan Herjavec, dugogodišnji tajnik Privredne komore Zajednice općina Varaždin, prisjeća se Tot, napominjući da je urgencija bilo i s drugih strana.

Da Herjavec, koji je završio ekonomiju na FOI-u i u Vartimpexu radio na poslovima nabave, nije kao drugi, vidjelo se gotovo od prvog svog radnog dana.

- Budući da onda nije bilo autoceste, nitko nije htio svakodnevno putovati u Zagreb kako bi se potvrdili dokumenti potrebni za izvoz. Za to se javljao rijetko tko, osim Herjavca. Nalazio bi se s nekim Varteksovcima, koji su radili u Zagrebu, ali i drugim, i to najčešće kod maksimirskog stadiona, veli Tot...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti