PU varaždinska: Pješaci i biciklisti – oprez, budite vidljivi u prometu!

VV | 8.10.2021. u 13:07h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Biciklisti i pješaci pripadaju među najugroženije sudionike u prometu, koji u pravilu pri sudjelovanju u prometnim nesrećama uvijek prolaze s težim posljedicama, neovisno o tome tko je izazvao prometnu nesreću.

To potvrđuju i statistički podaci prometnih nesreća. Iako biciklisti i pješaci sudjeluju u relativno malom ukupnom broju prometnih nesreća, gotovo u svim tim događajima dolazi do njihovog stradavanja.

U prvih devet mjeseci ove godine ukupno su se dogodile 62 prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači bicikla. Od toga su smrtno stradala 3 biciklista, 10 biciklista je teže ozlijeđeno, dok ih je 30 zadobilo lake tjelesne ozljede.

Pješaci su sudjelovali u ukupno 28 prometnih nesreća, od toga je jedan pješak smrtno stradao, 7 ih je teže, a 19 lakše ozlijeđeno.

Kako je u navedenom razdoblju ukupno smrtno stradalo 10 sudionika u prometu, možemo zaključiti da je gotovo svaka druga osoba smrtno stradala u prometu bila pješak ili vozač bicikla.

Pregledom događaja vidljivo je, da se određeni broj prometnih nesreća dogodio u vrijeme noćnih ili uvjeta smanjene vidljivosti, a po provedenom očevidu utvrđeno je da vozači bicikla i pješaci nisu koristili svijetlo, reflektirajući prsluk ili reflektirajući materija niti su bili na bilo koji drugi način označeni.

Skreće se pozornost vozačima bicikla koji se kreću kolnikom, da su na cesti dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Pješaci koji se kreću kolnikom, dužni su noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.