ilustracija

PRVI U HRVATSKOJ: Učenicama slabijeg imovinskog statusa Grad Varaždin financira higijenske uloške

Varaždinske vijesti | 15.7.2021. u 14:14h | Objavljeno u Aktualno

Prihvaćenim amandmanom na izglasani rebalans proračuna, Gradsko vijeće Grada Varaždina podržalo je inicijativu da se osiguraju sredstva za financiranje higijenskih uložaka učenicama slabijeg imovinskog statusa u svim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin.

Tako će upravo Varaždin biti prvi grad u Hrvatskoj koji će učenicama iz svog proračuna financirati higijenske uloške.

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj pokazali su da si dio djevojčica ne može priuštiti potrebne higijenske potrepštine.

Ideju o osiguravanju besplatnih higijenskih uložaka za djevojke u osnovnim školama s područja Grada Varaždina predložio je najmlađi gradski vijećnik Lovro Lukavečki koji je u svom amandmanu istaknuo kako menstrualni proizvodi ne smiju biti luksuz i učenice ne smiju biti prisiljene propuštati nastavu zato što si ne mogu priuštiti higijenske uloške jer na njima moraju štedjeti. U tu svrhu, za sve učenice osnovnih škola grada Varaždina kojima je to potrebno, osigurat će se higijenski ulošci.

Za svoju inicijativu, Lovro Lukavečki dobio je snažnu podršku gradonačelnika Grada Varaždina dr.sc. Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića.

- Grad Varaždin će sa 40.000 kuna poduprijeti nabavku higijenskih uložaka za socijalno ugrožene učenice u osnovnim školama. Osobno mi je žao da ovakve odluke uopće moramo donositi, ali nažalost siromaštvo je prisutno, a higijena je temeljno ljudsko pravo. Drago mi je što je ovaj amandman predložio naš najmlađi vijećnik Lovro Lukavečki te se nadam kako će i druge sredine prihvatiti ovu inicijativu i omogućiti djevojčicama i djevojkama slabijih financijskih mogućnosti ove osnovne higijenske potrepštine – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Planirano je da se projekt počne provoditi s početkom nastavne godine 2021./2022.