Ilčić: Prvi problem Varaždina nije smeće, već nedostatak ljudi!

| 16.3.2017. u 09:27h | Objavljeno u Aktualno

- Prvi problem Varaždina nije smeće već je prvi problem manjak ljudi! - poručio je to prilikom jutrošnje pressice čelnik HRAST-a Ladislav Ilčić, ujedno i kandidat za varaždinskog gradonačelnika.

Tijekom mandata aktualnog gradonačelnika u Varaždinu je, izračunali su HRAST-ovci, za 25 posto pao broj novorođene djece. Tako je primjerice 2011. rođeno 472 djece, a 2015. svega 363.

- Voditi grad znači voditi brigu o ljudima, a ne o cigli i asfaltu što je radila dosadašnja gradska uprava. Moramo što prije poduzeti mjere demografske obnove. Za vrijeme Habuša u Varaždinu je broj novorođene djece pao za 25 posto, što znači da manje mladih obitelji živi u Varaždinu već se iseljavaju u Sračinec, Trnovec ili Kneginec i pune proračune tih općina - poručio je Ilčić ustvrdivši da više rođene djece znači više novaca u proračunu.

Stoga je jedna od prvih mjera demografske obnove koju HRAST-predlaže jeftiniji vrtić što b Grad na godišnjoj razini stajalo oko osam milijana kuna.

- Pozivamo roditelje da izračunaju kolika će, ovisno o prihodima po članovima obitelji, biti njihova nova cijena vrtića. No, vjerojatno će biti 150 ili 300 kuna - kazao je Ilčić podsjetivši da je kao gradski vijećnik predložio nekoliko mjera za olakšavanje života obiteljima. Prva je da Grad svim učenicima osigura besplatne udžbenike, a lani je inicirao isplatu dječjih božićnica. Time su, smatra, roditeljima poslali poruku da cijene što rađaju djecu.

Na novinarski upit nije li se njegov prošlotjedni istup prema predsjedniku varaždinskog HDZ-a Damiru Habijanu reflektirao protiv njega, kaže da ne.

- Sudeći po odazivu koji imam od velikog broja ljudi, izgleda da mi popularnost raste. Vjerujem da će birači prepoznati autentičnost i vjerodostojnost te glasati za HRAST - poručio je.

Označeno u