Prvašići, ne tugujte zbog početka škole: Na dar ćete dobiti reflektirajuće kabanice

M.P./Varaždinske vijesti | 31.8.2018. u 12:56h | Objavljeno u Aktualno

Dvadeset i šestero djece ozlijeđeno je tijekom protekle godine na području Varaždinske županije, od čega dvoje teško. Smrtno stradale djece na našem području srećom nije bilo, no na razini RH je od ukupno 965 stradale djece, njih osmero smrtno stradalo.

Ukazao je na to voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec prilikom današnje sjednice Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije održane povodom skorog početka nove školske godine.

Kako bi povećali sigurnost djece, Posavec ističe kako su u varaždinskoj policiji već početkom kolovoza utvrđivali stanje u prometu u zonama škola. Konkretno, je li nužna obnova horizontalne i vertikalne signalizacije te ostalo.

- Na svim mjestima gdje su utvrđeni nedostaci, inicirali smo obnovu signalizacije. Bitno je da nema nedostataka kako bi vozači na vrijeme bili upozoreni da se približavaju zoni gdje ima djece, odnosno da smanje brzinu i budu oprezniji te pripravni na ponašanja djece. Djeca, posebice prvašići, nisu svjesni opasnosti koje im prijete stoga mi odrasli – prvenstveno njihovi roditelji i vozači, moramo brinuti o njihovoj sigurnosti - upozorio je Posavec.

Roditelje je istovremeno pozvao da s djetetom, koje u ponedjeljak kreće u prvi razred, obiđu put do škole te da im ukažu primjerice kako prelaziti cestu preko obilježenog prijelaza. O pravilnom ponašanju u prometu prvašiće će tijekom prvog tjedna educirati i policijski službenici kroz igru i druženje na posebno organiziranim satovima. Usto, tom će im prilikom podijeliti reflektirajuće kišne kabanice koje je osigurao MUP, dok je Županija za njih osigurala reflektirajuće prsluke.

Na vozače je apelirao i Zvonimir Sabati, predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.

- U jutarnjem terminu, po dolasku u školu i poslijepodne, po završetku nastave, očekuje se pojačani promet u zonama škola pa apeliram na vozače da budu oprezniji, s obzirom na to da u osnovne i srednje škole kreće ukupno oko 20.800 učenika. Od tog je broja 7.300 srednjoškolaca od kojih njih oko 5.200 koristi javni prijevoz, dok su od 13.270 osnovnoškolaca, njih 1.538 prvašići - naveo je Sabati dodavši da je s PU varaždinskom dogovoreno da njihovi službenici u prva dva tjedna pojačaju nadzor u zonama pojedinih škola.

Označeno u