Tko sve izlazi na prijevremene izbore za varaždinsko Gradsko vijeće?

MGA | 27.3.2023. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Varaždince u nedjelju, 16. travnja, očekuju prijevremeni izbori za Gradsko vijeće.

S obzirom da aktualni SDP-ov gradonačelnik Neven Bosilj nije uspio dobiti dovoljno glasova za izglasavanje gradskog proračuna za 2023. godinu, bira se novi saziv Gradskog vijeća. Početna koalicija SDP-ovih gradskih vijećnika s Reformistima i platformom Budimo grad službeno se raspala još prije godinu dana, prvenstveno zbog raskola s vijećnikom platforme Budimo grad Hrvojem Petrićem.

Proračun za ovu godinu dodatno je bio "opterećen" predloženim riješenjem za bale u Brezju do kojeg je aktualna SDP-ova vlast u Gradu došla temeljem javnog natječaja. Gradski vijećnici iz redova NL Ivana Čehoka, HDZ-a te Hrvoje i Ana Petrić, koji od jeseni djeluju neovisno od ostatka platforme Budimo grad nisu bili spremni podržati takav proračun.

Provjerili smo koje sve stranke i nezavisne liste planiraju izaći na izbore, izlaze li samostalno ili u koaliciji te koji broj vijećnika očekuju osvojiti. Gradska organizacija SDP-a već je najavila da na izbore izlaze samostalno i da je nositelj liste aktualni gradonačelnik Neven Bosilj.

Ukratko; SDP očekuje puno više od dosadašnjih petero vijećnika. Njihovi partneri u prošlom sazivu Reformisti imali su dvoje, a sad očekuju troje vijećnika. Toliko ih očekuju i HNS-ovci, koji bi se time vratili na političku scenu Varaždina, nakon višegodišnje pauze. U HDZ-u tek kratko odgovaraju da očekuju “odličan rezultat”, a NL Ivana Čehoka “očekuje stabilnu podršku građana”. Budimo grad - NL Dubravke Novak, NL Davora Patafte, Mostovci i Suverenisti izlaze na izbore, ali zasad ne daju prognoze o svojim izbornim rezultatima.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.