PROVJERILI SMO Kakva je stabilnost naših zgrada i koje bi magnitude ili stupanj razaranja mogle izdržati?

| 23.3.2020. u 14:28h | Objavljeno u Aktualno

Iako u Varaždinskoj županiji nije bilo šteta od nedjeljnog potresa kao u Zagrebu ipak je potvrđeno da su nastale pukotine na dvorcu u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, a što nam je potvrdio ravnatelj bolnice dr. Nenad Kudelić dok je gradonačelnik Čehok pozvao ljude da ne paničare i da ostanu mirni u svojim kućama. Tim smo povodom pročelnika Odjela za graditeljstvo na Sveučilištu Sjever prof. dr. sc. Božu Soldu, pitali kakva je uopće stabilnost naših zgrada i koje bi magnitude ili stupanj razaranja mogle izdržati zgrade u gradu Varaždinu, ali i u ostalim gradovima županije.

Izgrađene su da izdrže potres osmog stupnja

Prema njegovim riječima u Zagrebu su sve zgrade izgrađene za potres jačine približno osmog stupnja po Mercallijevoj ljestvici, a usporedbe radi, kaže Soldo, u nedjelju ujutro nas je zadesio potres jačine 5,3 magnitude po Richteru, odnosno nešto veći od sedmog stupnja Mercallijeve ljestvice.

- Jasno one zgrade koje su imale manju otpornost su se relativno dobro uzdrmale i nisu mogle izdržati taj napad, ali većina nebodera i zgrada u Zagrebu, ali i u Varaždinskoj županiji izgrađene su da izdrže potres osmog stupnja Mercallijeve ljestvice, a to je približno šesta magnituda Richterove ljestvice – objašnjava Soldo.

Kao predodžbu jačine potresa, profesor Soldo ističe i to da je razlika između svake sljedeće magnitude 33 puta jači potres, odnosno ako se gleda po Mercallijevoj ljestvici onda je razlika između stupnjeva oko 25 puta. Dakle, osmi stupanj potresa po Mercallijevoj ljestvici je približno 25 puta jači od sedmog stupnja. Po Mercallijevoj ljestvici VII stupanj naziva se „vrlo jak potres“, slabiji se zove „jak potres“ tj. VI stupanj, a VIII stupanj ima naziv „razoran potres“.

Među ostalim navodi da je u Varaždinu očekivani intenzitet potresa jačine VII stupnja, a na području županije VII i VIII stupnja za veliko razdoblje od 500 godina, stoga se moraju graditi zgrade minimalno sedmog stupnja, a što je na snazi na temelju seizmološke karte.

Koje su kod nas opasne zone po pitanju potresa i kakva je stabilnost naših zgrada čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...