Hoće li vijećnici SDP-a, HNS-a, HDZ-a i nezavisni podržati rebalans županijskog proračuna? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Hoće li vijećnici SDP-a, HNS-a, HDZ-a i nezavisni podržati rebalans županijskog proračuna?

IHR/Varaždinske vijesti | 16.4.2020. u 09:43h | Objavljeno u Aktualno

- Da, podržat ćemo rebalans proračuna. Mislim da je danas više nego ikad važno pokazati nadpolitičko zajedništvo svih aktera političke arene koja je u ovom slučaju postala svojevrsno utočište. Treba jasno i bez fige u džepu pokazati odgovornost, empatiju i solidarnost sa svima koji su ozbiljno stradali i koji stradavaju svakog dana ove krize. Posebno se to odnosi na one male poduzetnike i obrtnike kojima je ozbiljno ugrožena ne samo poslovna, već posljedično i životna egzistencija – doznali smo od Hrvoja Kovača, predsjednika Kluba vijećnika SDP-a uoči sutrašnje sjednice Županijske skupštine na kojoj će se glasati o rebalansu Županijskog proračuna.

Iako su ove intervencije u rebalans županijskog proračuna više reaktivne naravi, kaže Kovač, kao takve su trenutno nužne.

- Ostaje vidjeti što će biti s punjenjem županijskog proračuna s obzirom na opći financijski kolaps države, o čemu će ovisiti i mogućnosti daljnjih aktivnosti koje Županija može usmjeriti u ruku spasa lokalnog obrtništva. Nemojmo zaboraviti i građane, radnike, pojedince koji su ostali bez posla, a koji su radili kod tih obrtnika. Pomoć mora biti sveobuhvatna – rekao je Kovač od kojeg doznajemo da će vijećnici SDP-a predložiti da se konsenzusom svi vijećnici odreknu vijećničke naknade.
- To je najmanje što možemo učiniti. I, iako tih par tisuća kuna, ne znači baš nešto u 1,5 milijuna, vrlo je važno biti dosljedan. SDP je dosljedna stranka kojoj je solidarnost izrazito važna, posebno u najtežim vremenima. Nama je integritet jako važan. Ako ga možemo definirati kao suglasje onog što govorimo s onim što radimo, onda je ovo naša jasna poruka da smo ljudi od riječi i dijela. Razina političkog i integriteta javne uprave ključna je za povjerenje građana. Ovime želimo pokazati da smo odgovorni prema građanima, da smo solidarni s onima koji proživljavaju izrazito teške trenutke i da građani mogu imati povjerenje u ispravnost naših postupaka i odluka. Uvjereni smo kako su nam izgledi za pomoć obrtnicima veći ako i ostale stranke i pojedinci slijede ovaj primjer i svoje naknade usmjere u županijski fond solidarnosti – rekao je.

Rebalans županijskog proračuna podržat će i vijećnici HNS-a.

- Prihvatit ćemo predloženi rebalans jer se radi o pomoći obrtnicima što smatramo izuzetno važnim u ovom trenutku. Razgovarali smo i o naknadama koje vijećnici primaju za svoj rad u Županijskoj skupštini te smo dogovorili da se vijećnici odreknu dijela ili cijele naknade, ovisno o tome kako tko odluči – rekao je predsjednik Kluba vijećnika HNS-a u Županijskoj skupštini Zlatan Mošmondor.

Rebalans županijskog proračuna podržat će i vijećnici HDZ-a.

- Podržat ćemo rebalans županijskog proračuna jer u ovom je trenutku izuzetno važno da pomognemo obrtnicima, koji su zbog aktualnih mjera morali prekinuti s radom. U ovom trenutku najviše nam je pogođeno gospodarstvo i pitanje je kad će završiti situacija vezana uz epidemiju koronavirusa. No, tražit ćemo dopunu na način da se omogući javljanje obrtnicima iz svih 28 jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije, kako bi svi obrtnici bili ravnopravno zastupljeni i dobili potrebnu pomoć– potvrdila nam je Nadica Dreven-Budinski, predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini te najavila kako će podržati i smanjenje plaća službenicima i namještenicima Varaždinske županije, kao i djelatnicima svih tvrtki i ustanova koje su u vlasništvu Varaždinske županije, što je također jedna od tema sutrašnje Skupštine.

Kaže kako su raspravljali i o naknadama koje primaju županijski vijećnici te su dogovorili da će svaki vijećnik samostalno odlučiti želi li se u potpunosti odreći svoje naknade ili jednog dijela u korist obrtnika.

Dijela svoje naknade u korist obrtnika odreći će se i nezavisni vijećnik Marijan Rogina, no najavljeni rebalans proračuna neće prihvatiti, odnosno bit će suzdržan.

- Mislim da je mjera donesena navrat-nanos isključivo radi pritiska javnosti kako bi se vidlo da se "ipak nekaj dela". Smatram da je Varaždinska županija trebala donijeti mjere koje bi obuhvatile šire stanovništvo, a ne samo 350 odabranih. Ostavlja se mogućnost manipulacija kao što je već utvrđeno s državnim mjerama potpore. Dakle, vrlo vjerovatno će ovdje biti i gore,odnosno veća prilika da se namire oni „bliže peći“. Žalosno, ali Varaždinska županija ima i druge instrumente kojima bi mogla pomoći široj masi. No vidjet ćemo hoće li uopće biti rasprave. Sumnjam, sve je ovo samo da se održi iluzija kako se nešto radi. Za ozbiljnu raspravu i donošenje mjera, sjednica je trebala biti sazvana uživo, kao što sam i predložio u jednoj od potpuno praznih školskih sportskih dvorana – komentirao je Rogina.