Protiv krađa: U atriju varaždinske Kirurgije postavljeni stalci za bicikle Foto: OB Varaždin

Protiv krađa: U atriju varaždinske Kirurgije postavljeni stalci za bicikle

Varaždinske vijesti | 28.7.2020. u 11:05h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin nazivaju „gradom bicikala” jer brojnim je građanima upravo bicikl postao dio svakodnevice i ne služi im samo za rekreaciju, već i za odlazak na posao.

Među njima su i djelatnici Opće bolnice Varaždin koji više neće trebati strepiti hoće li prilikom odlaska s posla pronaći svoj bicikl tamo gdje su ga i ostavili. Naime, u atriju zgrade Kirurgije uređen je poseban prostor u kojem će moći ostaviti svoje bicikle, sigurni da neće biti ukradeni.

- Atrij u zgradi Kirurgije bio je neuređen i neiskorišten, pa smo došli na ideju da taj prostor upotrijebimo na kvalitetan i koristan način. Naši su se djelatnici žalili na učestale krađe bicikala jer Bolnica je otvorenog tipa i nema kontrolu nad parkiranjem bicikala, stoga smo odlučili stati na kraj tom problemu – kaže ravnatelj OBV-a, Nenad Kudelić.

obv_atrij_14.JPG

- U sklopu energetske obnove skinute su betonske ploče s fasade interne, te ploče smo reciklirali i iskoristili za popločenje i uređenje atrija. Atrij ima kontroliran pristup i pod video nadzorom je što daje dodatnu sigurnost. Postavili smo stalke za bicikle i omogućili našim djelatnicima da svoje bicikle parkiraju na uređenom i sigurnom mjestu. Podržavamo i potičemo djelatnike bolnice da budu ekološki osviješteni i da koriste bicikle što češće, a pokazalo se da je bicikl često u uvjetima otežanog prometovanja te otežanog parkiranja idealno prometno sredstvo. Zbog opsežnih radova unutar bolničkog kruga na energetskog obnovi zgrada i izgradnje novog objekta, na posao je mnogima brže, jednostavnije i lakše doći biciklom.. Pozvali smo stoga sve naše djelatnike koji su u mogućnosti da na posao dođu biciklima jer kao zdravstvena ustanova želimo promovirati upravo takav, zdrav način života i poslužiti kao primjer – kazao je Kudelić i dodao da je već na samom početku interes za parkiranje bicikala iskazalo 150 djelatnika.

obv_atrij_16.JPG

- Vjerujem da će ih uskoro biti i više jer više neće trebati brinuti o tome gdje će ostaviti bicikl, hoće li ga naći kad se vraćaju kući. Na raspolaganju im je lijepo uređen prostor za bicikle s kodiranim kontroliranim ulazom - dodao je.

obv_atrij_9.JPG

Inače, svjesni važnosti očuvanja okoliša i velike emisije CO2, u Općoj bolnici Varaždin već nekoliko godina rade na smanjenju emisije ugljičnog dioksida i zbog toga već sada koriste obnovljive izvore energije prilikom zagrijavanja vode, odnosno grijanja a uskoro i hlađenja prostora.

Stižu i električna vozila

- Mi smo u velikom dijelu bolnice prešli s klasičnog grijanja na plin, na toplinske crpke koje koriste temperaturne razlike u zraku ili podzemnoj vodi, a isto tako na gotovo svim zgradama Opće bolnice Varaždin postavljeni su solarni kolektori za zagrijavanje vode. Koristeći poticaje i natječaje koji se raspisuju i financiraju putem EU, mi smo trenutno prijavili Opću bolnicu Varaždin i za nabavu nekoliko električnih vozila. Radi se o vozilima prvenstveno namijenjenim za prijevoz robe, lijekova i hrane unutar bolnice. Već dugi niz godina koristimo jedno električno vozio upravo za takve svrhe, no koristeći poticaje želimo to unaprijediti te u unutarbolničkoj komunikaciji eliminirati upotrebu vozila na fosilna goriva. Budući da smo bolnica koja radi na tri lokacije međusobno udaljene dvadesetak kilometara (Varaždin, Novi Marof i Klenovnik) svakodnevno se višekratno odvija promet između tih lokacija te je upotreba električnih vozila na ovakvim kraćim lokacijama idealan izbor. Uskoro će biti objavljen natječaj kojim se sufinancira izgradnja električnih punionica na koji se planiramo javiti a što uključuje i instalaciju električne punionice automobila za naše građane. Dakle, potičemo ljude na takvo razmišljanje – istaknuo je ravnatelj varaždinske bolnice.

Svjesni činjenice da u Bolnici rade brojni liječnici, medicinsko i drugo osoblje koji na posao dolaze iz udaljenijih mjesta, čak i iz susjednih županija te da se ne može izbjeći prijevoz automobilima, prije tri godine za njih je na heliodromu iza zgrade Kirurgije izgrađen veliki novi parking za 240 vozila.

- Učinili smo to kako bismo izbjegli ranije često viđene gužve i onemogućavanje kretanja vozilima hitne medicinske pomoći. U ovim trenutcima izgradnjom objedinjenog hitnog bolničkog prijema dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, dakle izgradnjom potpuno nove zgrade, izbačena je iz funkcije jedna od glavnih prometnica unutar bolnice i u fazi smo reorganizacije prometa. Konačni cilj bi nam trebao biti bolnički krug bez automobila koji ometaju pacijente, zagađuju okoliš i uništavaju zelene površine. Velika većina bolnica u Hrvatskoj nema mogućnost ulaska automobilom u sam bolnički krug, a budući da je OB Varaždin bolnica paviljonskog tipa, do sada smo omogućavali ulazak automobila u bolnički krug. To je jedan od razloga zašto gradimo zgradu objedinjenog hitnog bolničkog prijema, jednodnevne kirurgije i dnevnih bolnica na samom ulazu u bolnicu pa neće biti potrebe ulaska automobila u bolnički krug jer na upravo ta mjesta na dnevnoj bazi dolazi najveći broj pacijenata – kazao je Kudelić uz napomenu da će taj objekat biti od parkinga udaljen svega nekoliko metara.

- To je bio jedan od uvjeta prilikom izrade ovog projekta i upravo iz tog razloga se objedinjeni hitni bolnički prijem nalazi tik uz Ulicu Ivana Meštrovića gdje je veliki parking, a ne uz Galinčevu ulicu kako je to bilo ranije zamišljeno u nerealiziranom projektu dogradnje kirurgije. Naglasit ću činjenicu da smo i dalje bolnica paviljonskog tipa, da postoje pojedini teško pokretni ili nepokretni pacijenti koje je potrebno dovesti i odvesti do samih vrata. Takvim vozilima se omogućava ulazak, ali uz kratko zadržavanje od 15 minuta. Nakon 15 minuta naplaćuje se sat parkiranja 20 kuna, ne sa ciljem naplate parkiranja, nego destimulacije nepotrebnog zadržavanja i parkiranja u bolničkom krugu. Gradnjom nove zgrade veliki broj parkirnih mjesta unutar bolničkog kruga više nije u upotrebi, a istovremeno se provodi energetska obnova dodatnih zgrada u bolničkom krugu, pa smo uz zgradu psihijatrije napravili manji dodatni parking koji bi, barem donekle, trebao riješiti problem parkiranja. Naglašavam još jednom da je naš konačni cilj bolnički krug bez automobila, da u budućnosti imamo parkirnu garažu za parkiranje svih automobila (i djelatnika, i bolesnika i posjetitelja) na jednom mjestu i omogućavanje isključivo određenoj kategoriji bolesnika pristup direktno zgradi. Mislim da smo napravili veliki pomak i u tom vidu radimo i dalje – zaključio je ravnatelj Kudelić.

obv.jpg