Prošao rebalans proračuna Grada Varaždina, SDP i Reformisti protiv

VV | 26.3.2021. u 11:56h | Objavljeno u Aktualno

Sve točke po hitnom postupku kao i sam dnevni red današnje 37. sjednice Gradskog vijeća je prihvaćeno jednoglasno uz svih 19 glasova. Prva važnija točka na dnevnom redu današnje sjednice je bio prvi rebalans proračuna u 2021. godini. U prvim izmjenama doći će i do povećanja prihoda i rashoda, prihoda za otprilike 68 milijuna kuna, a rashoda za oko 69 milijuna kuna. Tako će planirani prihodi biti 455.487.198 kuna, dok će rashodi biti 523.564.552 kuna, dok su originalno planirani prihodi bili u iznosu od 388.053.690 kuna, a rashodi u iznosu od 454.621.311 kuna.

Najveći dio promjene što se tiče planiranih prihoda za projekte putem EU fondova i to projekt sortirnice u iznosu od 17 milijuna kuna, uz 1,8 milijuna kuna sufinanciranja jedinica lokalne samouprave vezano uz sortirnicu, milijun kuna se planira za gradski dječji vrtić još uvijek u fazi prijave, 10,3 milijuna kuna očekuju se od prijave putem Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u što ulaze projekti energetske obnove II. i V. OŠ Varaždin, gradnja i opremanje vrtića u Donjem Kućanu, nabavi spremnika za odvajanje otpada i izgradnji prometnica i odvodnje u gospodarskoj zoni Brezje, planirani su prihodi u iznosu od 22 milijuna kuna od prodaje zemljišta, a tu su i planirani prihodi kod zamjene zemljišta vezano za integralnu nagodbu.

Rashodi će obuhvatiti isto planirane EU projekte iz prihoda, tu su se našao iznos od 1,6 milijuna kuna za pomoć poduzetnicima tijekom koronakrize, a došlo je i do promjena nabavu nefinancijske imovine u sklopu integralne nagodbe.

Neven Bosilj kao i SDP protive se rebalansu proračuna jer i dalje nisu za integralnu nagodbu vezanu za bale smeća, ali je također najavio da aktualni gradonačelnik stvara nove "kosture u ormaru" sa smanjenjem plaćanja Arene Varaždin.

- Prilikom usvajanja ovog proračuna smo rekli što mislimo o ovom proračunu jer se temelji da se izdvoje sredstva za integralnu nagodbu, kojoj se protivimo. Meni osobno smetaju neki kosturi koji će nas dočekati iz ormara, a to je ptije svega 24,7 milijuna kuna koji se plaćaju za Arenu Varaždin, iako je ugovorena cijena oko 34 milijuna kuna i zanima me da li država podmiruje svoj dug, odnosno svojih 50 posto u cijelosti, a Grad je samo smanjio svoj dug, odnosno da će manje plaćati za 10 milijuna kuna nego što bi trebao plaćati po ugovoru. To je jedan od kostura, iako je gradonačelnik rekao da neće otvarati neke nove sporove, ali ćemo dobiti jedan vrući krumpir s Max Bögleom oko iznosa cijene koje se plaća za Arenu Varaždin, a u oči bode i iznos od 1,7 milijuna kuna za ZSUGV kako bi se HDZ-ov kandidat mogao hvaliti i dijeliti dodatni novac u svrhu svoje kampanje sportskim klubovima - rekao je Bosilj, a odgovorio mu je Avar.

- Ja bi samo podsjetio da toliko spaljenu zemlju i toliko groblje u ormarima koje su oni ostavili u ormarima 2017. godine više nikad nećemo gledati u gradu. Gospodin Bosilj ima neke informacije koje uopće nisu točne vezane za Arenu i lupeta u prazno. Nismo u sporu niti s Max Bögleom, niti smo s njima na nekakvoj ratnoj nozi. To vi vjerojatno priželjkujute. Prije četiri godine kada smo raspravljali, onda je bio problem 34-36 milijuna kuna plaćati i bili ste jako protiv, sada kada plaćamo 24 milijuna kuna sada ste opet protiv, tako da ćete vi biti protiv što god da se napravi. Naravno da se mi nalazimo u pregovorima s Max Bögleom, oni jako dobro razumiju što znači koronakriza s obzirom da mi u Hrvatskoj koliko toliko dobro živimo, dok su u Njemačkoj svi zatvoreni i nikud ne izlaze. Angažirani su financijski stručnjaci da se ne bi mi računali tako da će oni revidirati kompletni ugovor, a maknut će se nešto što se uopće nije radilo u svim standardima kvalitete što niste pročitali jer ste prelijeni da pročitate to. Ugovor ima 500 stranica i znam da je to za vas veliko opterećenje pročitati. To će se sve revidirati, a 15. travnja će se doći do nekog zajedničkog zaključka, neće ostati kosturi, sve će se lijepo dogovoriti i definirati, a novo Gradsko vijeće će odlučiti o potpisu aneksa ugovora. Znam koliko vi žarko želite gospodine Bosilj sjediti na mjestu gradonačelnika, iako mislim da vam to neće poći za rukom pa ćete nas opet gledati kako rješavamo još jedan problem u gradu - rekao je Avar i zaradio apel predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana da se smiri "predizborni" ton Avara.

- Riječnik kojeg koristi gospodin Avar je neprimjeren, ali o tome ćemo razgovarati na nekom drugom mjestu. Vi sada pričate nešto što ja vas pitam od kada ste izašli s tim proračunom. Postavio sam to pitanje još u prosincu preko instrumenta vijećničkog pitanja i Grad uporno odbija dati meni i javnosti uvid u detalje pregovora i na koji se način došlo do iznosa od 24,7 milijuna kuna. To Avar predstavlja kao neki veliki uspjeh, a ja to ne mogu tri mjeseca dobiti nikakvu informaciju o tom slučaju - rekao je Bosilj, a Avar je odgovorio da je to obrazloženje dao dok se predstavljao proračun, a da Bosilj tada nije bio pozoran.

Proračun je izglasan većinom glasova, 14 za i pet glasova protiv.