Prošao Čehokov proračun "težak" 269,9 milijuna kuna, iako u njemu nema rješenja za bale Foto: VV arhiva / ilustracija

Prošao Čehokov proračun "težak" 269,9 milijuna kuna, iako u njemu nema rješenja za bale

| 18.12.2017. u 11:39h | Objavljeno u Aktualno

S dvadeset glasova "za", varaždinski gradski vijećnici na sjednici održanoj u ponedjeljak, 18. prosinca, prihvatili su proračun za 2018. godinu "težak" 269,9 milijuna kuna. Premda su proračun u načelu ocijenili dobrim, protiv njega su bili SDP-ovi vijećnici i HNS-ov Dejan Težak budući da njihovi amandmani nisu prihvaćeni. Odnosno, varaždinski je gradonačelnik prihvatio tek SDP-ov amandman za povećanje sredstava za poljoprivrednu proizvodnju.

"Proračun - realan"

Čehok je, uz Power Point prezentaciju, vijećnicima u obrazloženju prijedloga naveo kako je proračun realan te su prihodi planirani prema onome što je u ovome trenutku sigurno.

- Išli smo samo s kreditom za izgradnju dvorane 6. OŠ, a drugih većih kreditnih investicija nismo predvidjeli. No, to ne znači da ih neće biti tijekom godine. Proračun je pokazatelj smjera kojim treba krenuti vijeće i ova vlast u idućem razdoblju. Rukovodili smo se preustrojstvom uprave i smanjenjem troškova, ali i suradnjom s tvrtkama i ustanovama. Tvrtke su nam ostavljene u lošem stanju. Aquatehnika je imala gubitak od 10,5 milijuna kuna, Aquacity i Vartop su također u katastrofalnom stanju. Zamislite, Varkom je u prvih šest mjeseci imao minus od dva milijuna kuna! - ukazao je Čehok.

Najavio je i spajanje pojedinih gradskih institucija, ali i stvaranje baze gradske imovine, uspostavljanje sustava kontrole i sređivanje zemljišnih knjiga. Od projekata, najavio je izgradnju dvorane 6. OŠ, energetsku obnovu dječjih vrtića, ali i obnovu kotlovnica te uvođenje liftova u zgradama te projekt širokopojasnog interneta. Prihode bi tijekom godine povećao boljom naplatom potraživanja. Tu je primjerice upozorio da Grad trenutno ima šest milijuna kuna potraživanja prema Varteksu.

- Izašli smo im u susret da ne blokiramo tvrtku, no krajem siječnja morat ćemo odlučiti što ćemo s Varteksom. Puno je to novaca za Grad. Tu je i potraživanje od četiri milijuna kuna prema Zagorje-Tehnobetonu. No, s njima je dogovoreno da se ide u POS - naglasio je Čehok.

Damir Habijan, HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća, nam je nekoliko dana prije sjednice najavio da će HDZ-ovi vijećnici podržati proračun pri čemu ističe kako nakon duljeg vremena „imamo prijedlog proračuna koji se temelji na načelu uravnoteženosti, koji je realan i razvojan u skladu s mogućnostima“.

- Prihodovna strana nije "nabildana" nerealno i bez osnove. Uvijek ističem, ukoliko se ostvare određeni izvanredni prihodi, vijeće uvijek može rebalansom izmijeniti proračun. Naime, postoje određeni programi temeljem kojih bi se u proračun na prihodovnoj strani teoretski mogli planirati i veći prihodi, međutim u ovom trenutku oni još nisu sigurni, stoga smatram da je ovaj proračun objektivan i daje fer prikaz realnih prihoda i rashoda - rekao je Habijan.

Premda je ukazala kako u proračunu nema rješenja za bale, Natalija Martinčević (reformisti), istaknula je da će oni također podržati proračun.

- Aktualna gradska vlast najavljivala je puno rješenja za postojeće probleme i jako puno novih projekata, no dinamiku najavljivanja još uvijek ne prati takva dinamika realizacije. Još uvijek nije ponuđeno rješenje za naš najveći problem, a to je smeće. Rješenje za bale ne vidi se ni u proračunu, no obaviješteni smo da će se taj dio riješiti rebalansom kada se donese konkretno rješenje sa svim financijskim parametrima.Također, još uvijek nije počela nužna i u kampanji najavljivana reorganizacija i racionalizacija upravljanja gradskim tvrtkama i ustanovama - ukazala je Martinčević.

Dodala je kako reformisti žele biti konstruktivni i pomoći gradskoj vlasti u realizaciji svega potrebnoga jer je to interes građana te će proračun, koji smatraju realnim i uravnoteženim, podržati.

S druge strane, nestranački vijećnik Vjeran Strahonja ističe kako su pozitivne strane proračuna to što se temelji na realnim prihodima te što su prihodovna i rashodovna strana uravnotežene. Što se tiče rashodovne strane proračuna, naglašava kako je najveći gubitnik proračuna komunal jer je većina stavki smanjena u odnosu na prethodne godine.

- Ukoliko neće biti bitnih ušteda u nabavi i kontrole trošenja, grad će nam biti zapušten i tu sliku maćuhice u rotorima neće popraviti. Na rashodovnoj strani su vidljivi neki naslijeđeni problemi i posljedice pogrešnih odluka, kao što je 34 milijuna kuna godišnje za sportsku dvoranu. U proračunu je osvanula stavka od milijun kuna za Europsko rukometno prvenstvo, za što ne mogu naći opravdanja, niti koristi koju će Varaždin dobiti za uzvrat. Predviđena su sredstva za projekte koji će se teško realizirati jer još ne postoje ni na razini razrađenog koncepta, kao što je Galerija moderne umjetnosti. S druge strane, proračun ne sadrži stavke koje ukazuju da konačno namjeravamo urediti barem neki od vrijednih objekata kao što su Sinagoga, Varaždinska kuća i vila Oršić - ocijenio je Strahonja.

Što s balama

SDP i HNS su pak svoju podršku proračunu uvjetovali prihvaćanjem svojih amandmana.

- Proračun je prihvatljiv i razmjerno dobro napravljen. Istovremeno je socijalan i razvojan - ocijenio je HNS-ov Dejan Težak, dok je SDP-ov Neven Bosilj poručio da je proračun konzervativno planiran.

- Smatramo da će se ostvariti veći prihodi nego što su planirani. Naime, u međuvremenu su na snagu stupila dva krucijalna zakona. Iako se navodilo kako će izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave Grad Varaždin ostati na nuli, smatramo da će dobiti od osam do 12 milijuna kuna te će prihodi zasigurno biti veći nego je planirano. Usto, na snagu je stupio i izmijenjen Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv. lex šerif koji zapravo unazađuje demokratske procese u društvu. Odnosno, on suspendira brojna prava koja su dosad imali vijećnici - ukazao je Neven Bosilj koji je dao povoljnu ocjenu i rashodovnoj strani proračuna.

Dodao je, naime, kako su u njemu projekti koje je SDP pokušao staviti i u proračun bivšeg gradonačelnika koji je "pao".

- Tu je nastavak POS-a, okvirni sporazum JUGS-a i Grada, obnova dječjih vrtića, dvorana 6. OŠ, modernizacija raskrižja...To su sve stvari iz našeg programa. Tu je i projekt kućanske rampe, ali i projekti energetske učinkovitosti i širokopojasnog interneta što je također bilo u našem izbornom programu - podsjetio je Bosilj.

I SDP-ove je vijećnike, kao i N. Martinčević, zanimalo zašto u proračunu nema rješenja za balirani otpad. Čehok im je odgovorio da se i dalje pregovara s predstavnicima zajednice ponuditelja i RCGO Piškornica.

- Zajednica ponuditelja spremna je sniziti cijenu ako se sporovi oko čestica u Brezju mirno raščiste i ako Piškornica kupi MBO. Obzirom na smjenu, imam informaciju našeg župana da ih više ne zanima kupnja MBO-a što baca novo svjetlo. I dalje razgovaramo s Pripuzom, spor je u mirovanju, i tražimo rješenje. Zato toga nema u proračunu. Ništa se ne skriva. Nadam se da ćemo u iduća 2-3 mjeseca raščistiti sporove i početi sa zbrinjavanjem bala pod koncesijom. Odvoz bala koje nisu pod koncesijom normalno ide - poručio je Čehok.

Gledajući sam proračun, za održavanje komunalne infrastrukture predviđeno je 26,1 mil kuna, a za izgradnju komunalne infrastrukture 3,8 milijuna kuna. Od većih projekata, predviđeno je 6,6 milijuna kuna za adaptaciju i uređenje objekata Dječjeg vrtića Varaždin, ali i 500.000 kuna za izradu projekta izgradnje liftova u višestambenim zgradama. Tu je i stavka od 1,5 milijuna kuna koja se odnosi na "podmirenje obveza između Grada i JUGS-a u vezi s izgrađenom komunalnom infrastrukturom u stambenim naseljima izgrađenima po POS-u" te dva milijuna za projekt širokopojasnog interneta.

Usto, u proračunu je planirano 8,4 milijuna kuna za izgradnju dvorane 6. OŠ, 400.000 kuna za uređenje Galerije moderne umjetnosti, 150.000 kuna za urbani mobiliar te milijun kuna za Europsku rukometno prvenstvo 2018. Za izradu projektne dokumentacije za denivelaciju prijelaza željezničke pruge između Supilove ulice u Ulice Vilka Novaka predviđeno je 800.000 kuna, za rekonstrukcija i izgradnju biciklističkih staza 400.000 kuna. Za Aglomeraciju je predviđeno 3,6 milijuna kuna, a tu je i 945.000 kuna za izradu projekta, a potom i izgradnju javne i akcentne rasvjete na Starom Gradu.

Inače, očekivani iznos ukupnog duga Grada, danih jamstava i suglasnosti na kraju 2018. iznosit će 26,1 mil kuna.