Propusnice: Područje Varaždina i Novog Marofa preveliko, čeka se korigirani sporazum Foto: VV arhiva / ilustracija

Propusnice: Područje Varaždina i Novog Marofa preveliko, čeka se korigirani sporazum

Varaždinske vijesti | 13.4.2020. u 14:41h | Objavljeno u Aktualno

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije zatražio je mišljenje Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije te je na svojoj današnjoj sjednici donio zaključak o područjima na kojima bi bilo dozvoljeno kretanje bez propusnica.

- Epidemiološka djelatnost županijskog ZZJZ-a daje svoje mišljenje da trenutna epidemiološka situacija dozvoljava kretanje područjem više općina i gradova, a temeljem dostavljenih sporazuma ono je prihvatljivo u dijelu koji su predložile zajednice općina i gradova ivanečkog i ludbreškog kraja, što je i mišljenje Stožera civilne zaštite Varaždinske županije - navodi se u Zaključku.

Zbog obuhvata sporazuma grada Varaždina s još dva grada i 14 općina, epidemiološka djelatnost ZZJZ-a ocijenila je da je taj prostor prevelik te je zajedno sa županijskim stožerom spremna prihvatiti korigirani sporazum u okviru nekadašnjih općina Varaždin i Novi Marof, koji su ujedno i prostori koji su povezani u jedinstvenu cjelinu i koji pripadaju istom geografskom području te dijele zajedničke rizike.

Sukladno uputi nacionalnog Stožera civilne zaštite, traži se i da sporazume potpisuju izvršna tijela jedinica lokalne samouprave (gradonačelnici i načelnici), na temelju odluka predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave.

- Po zaprimanju svih zaključenih sporazuma, u skladu s uputama nacionalnog stožera i preporukama županijskog stožera, te će sporazume županijski stožer u najkraćem mogućem vremenu u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom provjeriti i poslati Ravnateljstvu civilne zaštite, odnosno nacionalnom stožeru, koji će ih razmotriti i odlučiti o dostavi Ravnateljstvu policije. Tek nakon toga policija počinje s postupanjem sukladnim zaključenim sporazumima, o čemu će pravovremeno obavijestiti lokalne stožere i javnost - navodi se u zaključku.

U mišljenju koje je voditeljica Epidemiološke djelatnosti županijskog ZZJZ-a dr. Katica Čusek Adamić dostavila županijskom Stožeru civilne zaštite, navodi se da su do 13. travnja u Varaždinskoj županiji od Covid-19 infekcije oboljele 32 osobe, te da je kontrolirani broj obolijevanja od početka epidemije, počevši od 1. ožujka, rezultat svih preporučenih mjera - od kontrole osoba u samoizolaciji, preko ograničenja kretanja, ranog otkrivanja oboljelih i njihovih kontakata, do liječenja i izolacije u bolničkim uvjetima.

- Epidemiološka djelatnost u suradnji sa županijskim stožerom mišljenja je da trenutna epidemiološka situacija omogućava da se na zahtjev jedinica lokalne samouprave s područja županije omogući kretanje područjem više općina i gradova u okviru nekadašnjih općina Varaždin, Ivanec, Ludbreg i Novi Marof - navela je dr. Čusek Adamić.

- Ukoliko želimo i dalje nadzirati epidemiju, smatram potrebnim nastaviti s mjerama na način da se naglašava važnost sudjelovanja stanovništva u provođenju istih, s osobitim naglaskom na zabranu javnih okupljanja, naglašavanje nepotrebnog napuštanja mjesta stanovanja, držanja socijalne distance više od 2 metra, higijena ruku, higijena prostora, upotreba zdravstvene službe uz prethodnu telefonsku najavu izabranom liječniku i sve druge, prema preporukama HZJZ-a i nacionalnog stožera - istaknula je.

Dodala je da je potrebno pojačano kontrolirati osobe koje su u mjeri samoizolacije jer su one potencijalni izvori zaraze, s obzirom na to da je trenutačno pod tom mjerom 1.665 osoba, što povećava rizik od obolijevanja.

- Isto tako, važno je kontrolirati i provođenje preporučenih mjera za ustanove koje brinu o starijim i nemoćnim osobama od strane ZZJZ-a Varaždinske županije kako bi se spriječila pojava bolesti u njima - dodala je Čusek Adamić.

Za kraj je naglasila da je epidemiološka situacija sklona svakodnevnim promjenama pa će se preporuke za uvođenjem novih mjera ili popuštanjem dosadašnjih mjera usklađivati prema novonastalim situacijama.

Označeno u