VIDEO,FOTO: Proslava 85. obljetnice Rotarijanstva u Varaždinu i 110. obljetnice Rotarijanstva u svijetu

| 17.11.2015. u 18:01h | Objavljeno u Aktualno

U Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, 16. studenoga, svečano je obilježena 85. obljetnica Rotarijanstva u Varaždinu te 110. obljetnica Rotarijanstva u svijetu.

U međunarodno rotarijanstvo Rotary Club Varaždin primljen je 16. studenoga 1930. godine, a dan ranije i Rotary Club Maribor, koji su zajedno, svojim kumstvom potaknuli Rotary klub Zagreb. Između dva rata varaždinski su Rotarijanci proveli niz humanitarnih i socijalnih akcija u svojoj sredini. Članovi kluba bili su ugledni građani, profesori, liječnici, obrtnici, trgovci, državni činovnici i bankari. Godine 1940. RC Varaždin imao je 22 člana, a djelovao je do 1961. godine, kada je njihov rad zabranjen.

Obnovljen rad kluba počinje s demokratskim promjenama. Nekoliko entuzijasta na čelu s Franjom Ružom, Marijanom Vitkovićem i Franjom Šulakom počelo se sastajati u Zavodu HAZU, a nakon toga u Klubu Europa Media u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Do kraja 1992. godine imao je već 28 članova, a 5. lipnja 1993. godine Klub postaje dijelom Internacionalnog rotarijanskog pokreta. Među osnivačima bio je i Dragan Grimms osnivač prvog varaždinskog Rotary kluba. Tako je nastavljen rad Rotarijanaca od osnutka do danas orijentiran na služenje zajednici i potrebitima. Danas na području Varaždina i regije sjeve rdjeluje 200-tinjak članova u šest klubova, a ove godine održani su i prvi Dani rotarijanstva u Trakošćanu.

Na svečanosti, nazočnima su se obratili istaknuti varaždinski Rotarijanci Damir Crleni, predsjednik RC Varaždin, Predrag Grims, Čedomil Cesarec, Velimir Ostoić, te Marijan Bulat guverner Districta 1913 Hrvatska, a dodijeljeno je i priznanje osnivača pokreta - Paul Harris Fellow - za povezivanje Rotary klubova u svijetu, koje je ove godine pripalo mladoj Tei Kasnik iz Rotar Acta Varaždin.

Obraćajući se nazočnima, Damir Crleni aktualni predsjednik RC Varaždin je rekao:

- Kao najstariji Rotary klub sa sjevera Hrvatske i jedan od prvih u Hrvatskoj, velika nam je čast i zadovoljnstvo da danas možemo proslaviti svoju veliku obljetnicu i da sa svojim služenjem i međusebnom tolerancijom činimo potrebite sretnijima, izvrsne ističemo, a međusobnim druženjem njegujemo prijateljstvo i uspješnost svakoga od nas. Rotary klub Varaždin kroz svoje služenje zajednici tradicionalno njeguje nekoliko važnih akcija kojima prikuplja sredstva za pomaganje zajednici i potrebitima, a to su: Nagrada za izvrsnost - pomoć učenicima i studentima, božićni ručak u Caritasu za potrebite, tradicionalni koncert u okviru VBV-a, suradnja s Općom bolnicom Varaždin, Rotary bal, Memorijalni turnir Mario Porobija, suradnja s malđim klubovima na prikupljanju sredstav aza potrebite… Veliko hvala svim članovima našeg kluba i svim prijateljima. Želim nam svima uspješnu rotarijamsku godinu - kazao je Crleni.

O poveznici između prvog kluba i obnovljenoga rotarijanskog pokreta govorio je Predrag Grimms, čiji je otac bio među osnivačima Rotarijanstva u Varaždinu. U svojoj čestitci guverner Bulat naglasio je iznimno zalaganje varaždinskih rotarijanaca u služenju zajednici i potrebitima te zaključio:

- Ovo je i trenutak i da Rotary klub Varaždin odredi svoju budućnost o tome kako i dalje pridonositi rastu međunardnog Rotarijanstva u služenju zajednici, služenju zvanju, služenju mladima, služenju potrebitima promičući na prvom mjestu prijateljstvo kako bi Rotarijanski Varaždin bio uspješan i u budućnosti.

Nakon glazbenih točaka u kojima su nastupili gitarist Florijan Djerdji, te Hana Ilčić, sopranistica iz GŠV, svečanost je nastavljena pozdravnim govorima Ivana Sklepića, RC Čakovec, Darka Mehuna, RC Varaždin 1181, Martina Kralja iz RC-a Varaždin Jug.

Dodijeljene su i Spomenice članovima osnivačkog sastava Rotary kluba Varaždin, koji je početkom 90-ih obnovio Rotary pokret na sjeveru Hrvatske, a bili su to: Marijan Vitković, Čedomil Cesarec, Dragutin Drk, Zoran Dučakijević, Predrag Grimms, Dubravko Hoić, Dragutin Juraga, Rudolf Kirić, Velimir Klinec, Vladimir Košćec, Franjo Lovrec, Darko Ostoja, Franjo Ruža, Darko Sačić, Ivan Sklepić, Vjeran Strahonja, Hrvoje Vojvoda i Dragutin Weber te još uvijek aktivni članovi Mirko Ramušćak, Zlatko Mehun i Viktor Plavec.

Rotarijanci su se zahvalili i svojim sponzorima i tvrtkama iz kojih potječu - Calzedonia, Knaufinsulation, Oprema Uređaji, Solvis, MIV, Turist, Cedrus, Biovitalis, Plastika Šantek, Transporti Hudek, Elcon, Univerzal, Kogl& Plavec, Vinarstvo i Podrumarstvo, Jasna i Milan Židov, Mehun d.o.o. VTV – Varaždinska Televizija.

Glazbeni dio nastavljen je nastupom dobitnika ovogodišnje Nagrade za izvrsnost RC Varaždin: Mihael Plantak, klavir, Nikša Vojvoda, klavir, Julijan Martinčević, klavir, i Jakov Šredl, violina, a nastupili su i Lucija Mesarek, truba, Estera Šredl, violina, Stela Sabolić, klarinet, Gabrijela Hrženjak, sopran kao i Sekstet harmonika: Mario Đura, Petar Ričko, Nikola Šereg, Maja Rajnović, Mihael Mucko i Mihael Hižak.

Na kraju je snimljena i zajednička fotografija.

Video sadržaj
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.