Propao projekt dogradnje kirurgije po JPP-u, no magnet ide u Varaždin?!

D.P./Varaždinske vijesti | 20.3.2017. u 11:21h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što se više od sedam godina govori o projektu dogradnje Kirurgije varaždinske Opće bolnice po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP), novi ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić novinarima je kazao kako od tog projekta, barem po tom modelu, neće biti ništa.

Novac iz EU

- Projekt dogradnje kirurgije trebao je ići po programu Javno-privatnog partnerstva i od tog projekta se odustalo i mi ćemo vrlo brzo dobiti odgovor od strane Ministarstva zdravlja o raskidu tog ugovora. Umjesto toga ići ćemo u projekte financiranja od strane Europske unije - kazao je Kudelić te podsjetio kako je projektom bilo predviđeno nekoliko situacija.

- Planirana je bila izgradnja nove zgrade koja je obuhvaćala izgradnju objedinjenog hitnog bolničkog prijema, izgradnju dnevne bolnice, jedinice intenzivnog liječenja i centralnog operacijskog bloka. Budući da se ukazala mogućnost da se dobar dio toga što nama treba financira iz fondova Europske unije onaj dio koji je moguće financirat ćemo tako - pojasnio je Kudelić dodavši kako će sredstvima EU financirati hitni bolnički prijem i o jednodnevnu kirurgiju, odnosno dnevne bolnice.

- Ideja je da taj projekt dogradnje kirurgije realiziramo kroz etapnu gradnju - kazao je Kudelić koji je danas održao prvu konferenciju za novinare nakon što je i službeno imenovan novim ravnateljem varaždinske Opće bolnice.

DSC 2957

Konferencija je održana nakon radnog sastanka Ravnateljstva bolnice sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom. Štromar je također potvrdio kako se od JPP-a za dogradnju kirurgije definitivno odustaje te će se tražiti novi model financiranja.

- Od onih 300 milijuna koliko smo trebali po modelu JPP-a oko 150 milijuna ćemo dobiti na neki drugi način i izgraditi veliki dio tog projekta, a onda će nam ostati samo za izgraditi još operacijski blok - kazao je Štromar koji je najavio kako će se unatoč tome, u iduće dvije godine u varaždinskoj Općoj bolnici realizirati projekata vrijednih 185 milijuna kuna, a ukupno u Varaždinskoj županiji 320 milijuna kuna.

- Od toga će 220 milijuna kuna biti sredsta EU i države, 83 milijuna su sredstva privatnih partnera i Fonda, a 15 milijuna će biti županijska decentralizirana sredstva - najavio je župan te pobrojio projekte.

- U našoj ljekarni se završava “čista soba”, to je projekt kojim ćemo moći pripremati citostatike ne samo za potrebe varaždinske bolnice već i za cijeli sjever Hrvatske. Uz to, završava se i preseljenje hemodijalize koje je počelo 2015. godine - kazao je župan dodavši i kako je pred početkom i projekt energetske učinkovitosti.

- Čekamo samo odobrenje APN-a i Fonda za energetsku učinkovitost, ali sve je izdogovarano. Projekt je vrijedan 83 milijuna kuna, od čega će 40 posto sredstava dati Fond, a 60 posto privatni partner koji je izabran na javnom natječaju, a koji će urediti sedam paviljona. Promijenit će se prozori ide termofasada, a na internu idu klima-uređaji. Sredstva će se privatnom partneru vraćati sljedećih 14 godina iz uštede na energentima - pojasnio je Štromar te najavio i dva EU projekta.

- Za jedan smo dobili odobrenje od 50 milijuna kuna, a to je dnevna bolnica koja je u statusu prihvatljivih projekata i trenutno radimo popis opreme. Uz to, pripremaju se idejni i glavni projekti zajedno s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom gdje pripremamo projektni zadatak u vrijednosti od 20 milijuna kuna. Sredstva su osigurana u Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu regionalnog razvoja, a siguran sam da ćemo u roku do tri mjeseca imati kompletnu dokumentaciju i za izgradnju dnevne bolnice i objedinjenog bolničkog prijema. On će se nalaziti u centru naše bolnice i on će u budućnosti povezati sve paviljone - optimističan je Štromar koji je pobrojao i projekte u Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama.

Ide spinalni centar

- U bolnici u Novom Marofu kreće izgradnja palijative sa 72 kreveta za što je u Ministarstvu regionalnog razvoja osigurano 51,5 milijuna kuna. Mi to nismo mogli napraviti zadnjih godinu dana zbog jednog problema s imovinsko-pravnim odnosima, no to je riješeno - kazao je Štromar. Uz to, najavio je i početak radova na spinalnom centru u Varaždinskim Toplicama.

ministar varga novi marof bolnica54

- To je projekt vrijedan 90 milijuna kuna, a financiran će biti europskim sredstvima - kazao je Štromar te zaključio kako će građani, ali i osoblje bolnice uskoro raditi u mnogo boljim uvjetima.

Nadamo se samo, da ti projekti neće ostati samo mrtvo slovo na papiru, kao što je, kako se pokazalo bila dogradnja kirurgije po JPP-u koju je najavljivao još HSS-ov župan Zvonimir Sabati davne 2009. godine.

Magnetska rezonanca ide u Varaždin

- O magnetskoj rezonanci mnogo se priča i moram reći kako smo prošli tjedan bili na razgovorima u Ministarstvu zdravlja i odlučeno je kako će oni predložiti Ministarstvu regionalnog razvoja da se nabavi šest magneta za Hrvatsku od čega će jedan ići u varaždinsku bolnicu. Vrijednost magneta bi bila 10 milijuna kuna i natječaj za nabavu bi krenuo u idućih mjesec dana. Mi ćemo onda sredstva koja smo planirali za magnet prenamijeniti za nabavu CT-a 128-slojnoga, jer ovaj koji imamo je star devet godina i dao je svoje - kazao je župan Predrag Štromar.

Označeno u