PROMET Izmjenama zakona vozačima brisani "stari" negativni bodovi Foto: Krešimir Đurić/Ilustracija

PROMET Izmjenama zakona vozačima brisani "stari" negativni bodovi

M.P./Varaždinske vijesti | 8.1.2018. u 08:04h | Objavljeno u Aktualno

Redefiniranje pojma “mladi vozač”, negativni prekršajni bodovi te izvanredni nadzorni zdravstveni pregledi vozača tek su neke od novina iz izmijenjenog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je stupio na snagu s prvim danom nove 2018. godine.

Negativni bodovi

Tako su ukinute odredbe koje su propisivale da mladi vozači ne smiju upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km/h, zatim na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km/h, odnosno 120 km/h na autocesti.

Iz Policijske uprave varaždinske pojašnjavaju da se odsad “mladim vozačem” smatra isključivo osoba u dobi od 15. do 24. godine, koji ima vozačku dozvolu izdanu na teritoriju RH.

- Naglasak je, dakle, na posjedovanju hrvatske vozačke dozvole, budući da prijašnja definicija nije pretpostavljala posjedovanje isključivo vozačke dozvole izdane u RH - pojašnjavaju iz PU varaždinske, dodajući da za mlade vozače ostaje na snazi samo odredba o apsolutnoj zabrani alkohola u krvi za vrijeme vožnje, dakle i s koncentracijama do 0,50 promila, kao i stroža pravila u slučaju prikupljanja negativnih prekršajnih bodova te poništenja vozačke dozvole.

Što se tiče negativnih prekršajnih bodova, vozaču koji u razdoblju od dvije godine prikupi 12 negativnih prekršajnih bodova ubuduće će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola, s time da će moći ponovno polagati vozački ispit nakon isteka roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole.

- Ukoliko se u spomenutom slučaju radi o mladom vozaču, njemu se vozačka dozvola oduzima i ukida nakon prikupljenih devet negativnih prekršajnih bodova. Valja napomenuti da su s 1. siječnja 2018. brisani svi “stari” negativni prekršajni bodovi iz evidencije vozača, čime je onemogućeno korištenje starih bodova za izricanje mjere ukidanja i oduzimanja vozačke dozvole, pa se za izricanje te mjere ukidanja i oduzimanja vozačke dozvole računaju isključivo bodovi prikupljeni nakon 1. siječnja 2018. - ukazuju u policiji.

Pregled zbog alkohola

Do sada je obveza podvrgavanja izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu bila predviđena samo za vozače i instruktore vožnje kod kojih je utvrđen udio alkohola u krvi viši od 1,50 promila. Izmjenama zakona, osim tih vozača ta obveza predviđena je i za one koji su najmanje tri puta unutar roka od tri godine pravomoćno kažnjeni za vožnju s bilo kojom nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi, dakle i s koncentracijama nižim od 1,51 promila.

- Također je dopunjena i odredba kojom se propisuje da se na zdravstveni pregled, osim kandidata za vozača, kako je bilo propisano prije, sada može uputiti i vozač kojemu je izdano uvjerenje da je duševno i tjelesno sposoban za upravljanje vozilima, a za kojeg se opravdano sumnja da zbog zdravstvenih razloga nije sposoban za vozača, na primjer zbog sinkope (iznenadni, prolazni gubitak svijesti) - poručuju iz policije.

Iz policije ukazuju da je izmijenjena odredba kojom se sada propisuje obveza biciklista da za razliku od prije, sada moraju na svim cestama, neovisno o kategorizaciji ceste, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

- Do sada je navedena obveza bila propisana samo za javne ceste, dakle za one koje su kategorizirane kao državne, županijske ili lokalne ceste, dok na ostalim, odnosno nerazvrstanim cestama ta obveza nije bila propisana - pojašnjavaju.

Sve oko registracije u stanicama za tehnički

Izmijenjenim je zakonom ukinuta obveza obavljanja tehničkih pregleda novih motornih i priključnih vozila koja se registriraju u RH, odnosno izbačen je tzv. “nulti” tehnički pregled.

Prvi tehnički pregled vozači moraju obaviti nakon 24 mjeseca od registracije novih vozila, dok produženje važenja prometne dozvole moraju obaviti nakon proteka roka od 12 mjeseci. Usto, od 1. siječnja 2018. sve poslove oko registracije vozila mogu obaviti na jednom mjestu, odnosno u stanicama za tehnički pregled vozila te ne moraju više dolaziti na šaltere policije.

- Dakle, svi poslovi oko registracije vozila preneseni su u stanice za tehničke preglede vozila u kojima se sada može odjaviti i promijeniti vlasništvo vozila za što više nije potrebno ovjeravati kupoprodajni ugovor kod javnog bilježnika. Također, prva registracija sada je moguća i u stanici za tehnički pregled vozila koja nema sjedište u registracijskom području vlasnika, a što do sada nije bio slučaj obzirom da se morala obavljati isključivo u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika vozila - ukazuju iz PU varaždinske.