Projekti Grada Lepoglave predstavljeni Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj Foto: Grad Lepoglava

Projekti Grada Lepoglave predstavljeni Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj

I.D./Varaždinske vijesti | 10.10.2016. u 10:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Stvarajući preduvjete za realizaciju planiranih gradskih projekata, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić i njegovi suradnici održali su u Lepoglavi sastanak na kojem su o mogućnosti financiranja projekata razgovarali s predstavnicama Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

S obzirom na to da projekti koje Grad Lepoglava planira prijaviti za financiranje sredstvima iz fondova Europske unije zahtijevaju predfinanciranje, potrebno je osigurati sredstva kojima će se navedeni korak u provedbi projekta i realizirati. Najviše se razgovaralo o mogućnosti i uvjetima dobivanje povoljnog kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj za realizaciju jednog od kapitalnih projekata Grada Lepoglave koji spreman za prijavu čeka otvaranje mjere 7.4. Riječ je o projektu uređenja i adaptacije Dječjeg vrtića Lepoglava vrijednom 8.400.000 kuna.

Kako je istaknuto, kredit se planira realizirati samo ako navedeni projekt, ali i ostali projekti o čijim se predfinanciranjima razgovaralo, dobije zeleno svijetlo. Kredit bi se tada vraćao sredstvima koja bi iz Europske unije stizala po realizaciji svake uspješno provedene projektne aktivnosti i u konačnici bi glavnica kredita bila isplaćena s uspješno realiziranom posljednjom projektnom aktivnošću odnosno konačnom realizacijom projekta.

- Zadovoljni smo uvjetima koje nudi Hrvatska banka za obnovu i razvoj. Kamata je prihvatljiva, a važno nam je da je riječ o kreditu koji bi bio realiziran direktno s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, a ne nekom od komercijalnih banaka – istaknuo je Škvarić koji je rekao da se unatoč problemima zbog gubitka proračunskih prihoda u Gradu Lepoglavi ne odustaje od realizacije planiranih projekata te da se ne čeka da netko drugi ponudi rješenje odnosno da se tako čekajući sam projekt dovede u pitanje.

- Želimo da s naše strane svi uvjeti za realizaciju projekta budu zadovoljeni i projekt, ako dobije potporu iz fondova Europske unije, bude realiziran – dodao je Škvarić.

Razgovaralo se i o drugim gradskim projektima pa tako i o Tehnološkom centru drvne industrije za čiju su realizaciju potrebna veća sredstva, ali koja također, istaknuto je na sastanku, može po izrazito povoljnim uvjetima osigurati Hrvatska banka za obnovu i razvoj.

Uz predstavnike Grada Lepoglave na čelu s gradonačelnikom Marijanom Škvarićem te voditeljem Projektno razvojnog ureda Emilom Tkalecom, sastanku su nazočili i predstavnici Općine Bednja, predvođeni načelnikom Mirkom Bistrovićem, koji su također iskazali interes za osiguranje sredstava potrebnih za predfinaciranje projekata, prije svega za projekt dječjeg vrtića u Bednji.