Projekt TPV2 CKOIE nije prošao jer su ga vodili - nekompetentni Foto: VV arhiva

Projekt TPV2 CKOIE nije prošao jer su ga vodili - nekompetentni

| 25.6.2018. u 14:21h | Objavljeno u Aktualno

Uglavnom zahvaljujući Europskom fondu za regionalni razvoj, odnosno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je za ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu gotovo 900 milijuna kuna u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija.

Ovaj bespovratan novac, kao što je početkom mjeseca objavljeno, dobit će 19 projekata, među kojima su i dva iz Međimurja: Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju Metalska jezgra i Centar održivog razvoja Međimurskog veleučilišta. Ukupno više od 40 milijuna kuna, kao što smo i pisali, stiže za prvi znanstveno istraživački centar u Međimurju te tamošnje veleučilište, dok u Varaždinsku županiju za strateške gospodarske projekte s ovog poziva neće stići ni kuna, iako je bio prijavljen projekt Tehnološki park Varaždin 2 – Centar kompetencije za obnovljive izvore energije (TPV2 CKOIE).

Zašto među odobrenim projektima nema i TPV 2-CKOIE, koji je bio uvršten čak i na listu strateških projekata Vlade RH, pitali smo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u kojem je ovaj projekt bio i predstavljen još dok je bio u začetku.

- Projektni prijedlog „Tehnološki park Varaždin - Centar kompetencije za obnovljive izvore energije“, prijavitelja Tehnološki park Varaždin d.o.o., bio je prijavljen na Poziv „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu sektora istraživanja, razvoja i inovacija“. No, međutim, nije zadovoljio jednu od faza postupka dodjele te nastavno na navedeno nije mogao ići u sljedeće faze koje u konačnici rezultiraju sklapanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava - odgovorili su nam iz Ministarstva, koje znanstvenu infrastrukturu financira 100 posto, odnosno bez sufinanciranja s lokalne razine.

Što je zapravo diskvalificiralo ambiciozan i hvalevrijedan projekt TPV 2 CKOIE, zahvaljujući kojemu je u Varaždin trebala stići ulaganje od oko 270 milijuna kuna u opremu i novih 23 tisuće kvadrata u Brezju, pitali smo i direktora varaždinskog Tehnološkog parka Karla Kukeca, koji nam je poručio da je bit u odgovoru MZOS-a.

Isto pitanje postavili smo i Andriji Petroviću, budući da je u vrijeme njegovog vođenja varaždinskog Tehnološkog parka projekt TPV2 CKOIE ne samo inicran i osmišljen, nego je za izradu njegove dokumentacije i komunalni doprinos dobiven i značajan novac - 15,5 milijuna kuna. Međutim, tijekom razvoja projekta Petrović je dao ostavku s opširnim objašnjenjem u kojemu je vrlo detaljno opisao uplitanje lokalne politike, koja je u TPV dovela svoje ljude, koji nisu znali TPV2 CKOIE dovesti do kraja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci