Projekt CityWalk: Varaždinu i partnerima europska nagrada za urbanu mobilnost Foto: Grad Varaždin

Projekt CityWalk: Varaždinu i partnerima europska nagrada za urbanu mobilnost

Varaždinske vijesti | 10.10.2019. u 14:05h | Objavljeno u Aktualno

Europski projekt CityWalk, u kojem je Grad Varaždin sudjelovao kao predstavnik Hrvatske, dobitnik je značajne europske nagrade za inovativne, regionalne projekte REGIOSTARS 2019.

Na konferenciji Tjedan europskih gradova i regija koja se održava u Bruxellesu, Europska komisija je u srijedu dodijelila nagrade najboljim inovativnim projektima. Zahvaljujući glasovima publike, odnosno građana Europske unije, nagradu (REGIOSTARS 2019 - Public Choice Award ) je dobio i projekt CityWalk u kojem je partner bio Grad Varaždin kao predstavnik Hrvatske.

Riječ je o projektu financiranom iz europskog Interreg Danube Transnational programa koji je okupio predstavnike devet zemalja, odnosno gradova partnera koji su u svojim zajednicama promovirali hodanje i urbanu mobilnost. Na dodjeli nagrada u Bruxellesu voditelj projekta, Mađar Bela Kezy, pojasnio je kako je CityWalk za lokalne zajednice pripremio posebne alate za promociju hodanja. Tako su gradovi u centrima označavali pješačke udaljenosti i navodili koliko je odabirom pješačenja moguće utjecati na smanjenje CO2, zatvarali su ceste, posebno označavali posebno opasne dijelove za pješake. Projekt je na razini devet zemalja stajao 2,38 milijuna eura.

- Zahvaljujući projektu, u Varaždinu su pješački prijelazi označeni LED signalizacijom, obilježene su pješačke rute, postavljena je oprema za bicikle, a izrađeni su i dva temeljna dokumenta za daljnji razvoj urbane mobilnosti u gradu Varaždinu - Analiza postojećeg stanja urbane mobilnosti na području grada Varaždina, te Plan urbane mobilnosti grada Varaždina - priopćili su iz Grada.

U Bruxellesu je najavljeno da će projekt biti nastavljen.

- Bitna činjenica za grad Varaždin je da su se u provedbu projekta uključile sve dobne skupine građana Varaždina (u približnom broju od 4000 osoba) i to putem različitih aktivnosti – školska natjecanja (s gotovo 1200 djece, roditelja i školskog osoblja) na temu urbane mobilnosti; sudjelovanje projekta u sklopu manifestacije 'Dan bez automobila' (u suradnji s udrugom Varaždinski biciklisti i Turističkom zajednicom grada Varaždina); radionice za sve dionike koji su na bilo koji način uključeni u sferu urbane mobilnosti (kod izrade Plana urbane mobilnosti grada Varaždina) - navode iz Grada.

Nabrojili su i aktivnosti te rezultate koji su u sklopu projketa odrađeni na lokalnom nivou u Varaždinu:

- postavljanje LED signalizacije kod pješačkih prijelaza u ulici Stanka Vraza s naglaskom na smanjivanje negativnih utjecaja na pješačko-biciklističku populaciju (ulica Stanka Vraza u centru Varaždina označena je kao 'crna točka' u sklopu Analize postojećeg stanja urbane mobilnosti na području Grada Varaždina vezano za pješačenje i pješačko-biciklistički promet)

- obilježavanje pješačke rute WalkCity (u suradnji s Turističkom zajednicom grada Varaždina) – putokazi u pojedinim dijelovima gradske jezgre (7 lokacija), kao i na rubnim dijelovima iste (2 lokacije), istaknuli su tematsku povijesno-kulturnu-pješačku rutu vezano za građane, te turiste grada Varaždina

- postavljanje opreme za parkiranje bicikala (povećanje biciklističkih oaza u centru grada, te sprečavanje parkiranja motornih vozila na mjestima za pješake – stalci za bicikle u ulici Petra Preradovića, Ognjena Price i Ivana Kukuljevića)

- izrađena dva temeljna dokumenta za daljnji razvoj urbane mobilnosti u gradu Varaždinu - Analiza postojećeg stanja urbane mobilnosti na području grada Varaždina, te Plan urbane mobilnosti grada Varaždina s uključenim planom pješačenja za kvart Banfica

- On-line alat za mjerenje pješačenja: mobilna aplikacija „Walk'n'Smile“ - aplikacija pokrenuta na Android i iOS mobilnim sustavima, izgrađena putem on-line alata koji omogućuje procjenu pješačenja pomoću pametnih telefona. (dva operativna sustava zahtijevaju zasebne aplikacije). Aplikacija ima za cilj pružiti informacije o šetnji i nudi mogućnost izračuna trenutne razine šetnje u partnerskim gradovima (Ptuj, Szeged, Kamnik, Nyíregyháza, Žilina, Varaždin, Oradea, Varna, Pilsen, Valjevo, Beograd i Stříbro).

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci