Program ranog otkrivanja raka vrata maternice: Odazovite se pregledima

Dom zdravlja Varaždin | 10.3.2017. u 08:40h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nalazimo se u vremenu neposredno nakon obilježavanja „Dana mimoza“ kojim se ponovno htjelo ukazati na važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Kao što znamo, radi se zapravo o Nacionalnom programu kojem je cilj ne samo otkrivanje ranih stadija karcinoma već što je još učinkovitije, dijagnostici i promjena koje prethode zloćudnim i čijem se liječenjem postiže potpuno izlječenje žene.

Za razliku od dosadašnjeg takozvanog „oportunog“ pristupa, kada žene same prema svojoj savjesti i svijesti dolaze na ginekološke preglede, ovim načinom, planiranim pregledima koji se vrše svake 3 godine, žene se pozivanju te im se papa bris uzima svake 3 godine.

Od naročitog je značaja da se pregledima odazovu i one žene koje iz bilo kojeg razloga to duže vrijeme nisu učinile. Na nedavnom skupu u Zagrebu, održanom s ciljem unapređenja kvalitete provedbe Nacionalnog programa, govorilo se o načinima mogućeg daljnjeg poboljšanja ovog programa. Predstavnici županijskih centara koji sudjeluju u ovom programu izmijenili su svoja iskustva i dali prijedloge.

Posebno nam je bilo drago da na razini države, najbolji je odziv, iako još uvijek ne na zadovoljavajućoj razini koju imaju skandinavske zemlje, postignut u našoj, Varaždinskoj županiji.

Ovime bismo se htjeli zahvaliti našim djevojkama i ženama koje su se odazvale na pozive, kao i zamoliti one koje to do sada nisu, prilikom slijedećeg poziva to učine. Nikada nije suvišno ponoviti da od ove bolesti u Republici Hrvatskoj godišnje oboli oko 340 žena i na žalost, oko 100 njih umre.

Znajući da se vrlo učinkovito mogu dijagnosticirati i stanja koje prethode ovom karcinomu, to nikako ne bi smio biti slučaj!