Proglasili ih pozitivnima na koronavirus bez da su stigli službeni rezultati testa? Foto: Ilustracija

Proglasili ih pozitivnima na koronavirus bez da su stigli službeni rezultati testa?

Varaždinske vijesti | 4.11.2020. u 18:51h | Objavljeno u Aktualno

Jedan od naših čitatelja (podaci poznati redakciji) prepričao nam je svoje iskustvo oko testiranja na koronavirus, navodeći da neki od postupaka u koje se sam uvjerio daju povoda u to da se sumnja u rezultate, a i svakodnevne brojke zaraženih.

Kako navodi njegova djeca, supruga i šogor su proglašeni pozitivnima na koronu, a njihovi brisevi na mikorbiologiji još nisu bili ni obrađeni.

Njegovu priču prenosimo u cijelosti:

"Ovom prilikom želim vam dati primjer kako funkcionira obrada slučajeva vezanih za koronavirus i koliko se možemo pouzdati u naš voljeni sustav. Priča kreće u petak kad ja odlazim na testiranje zbog pojave simptoma (gubitak osjetna mirisa). Nakon čekanja od oko četiri sata, date su mi upute da će me kontaktirati u slučaju pozitivnog nalaza, te da do tada primjenjujem mjere samoizolacije. To sam i poštovao, te sam sljedeći dan u popodnevnim satima ja zvao da saznam rezultate testa jer mi se nitko nije javio (vjerojatno ni ne bi).

Rečeno mi je da sam pozitivan te da će mi se javiti epidemiolog za daljnje upute. Do dan danas njihov poziv nisam dobio. Zbog pojave temperature kod djece i supruge, javili smo se svojim liječnicima koji su nas uputili na testiranje. I tu dolazimo do najbitnijeg. Djeca, supruga i šogor testirani su u utorak navečer, oko 19 sati.

Sljedeći dan, pokušavamo doći do rezultata, ali naravno to je nemoguće. U međuvremenu ja zovem epidemiologa da probam doći do informacija kako dalje i koliko traje moja izolacija. U razgovoru spominjem i da su djeca bila na testiranju te oni traže broj ravnatelja vrtića u slučaju njihovog pozitivnog nalaza. Kasnije popodne vidimo objavu u grupi vrtića da grupe u kojima su naša djeca moraju u samoizolaciju zbog pozitivnog testa po jednog djeteta iz svake grupe. Zovemo ravnatelja da vidimo da li se radi o našoj djeci pošto nas nitko nije kontaktirao.

Ravnatelj potvrđuje da je primio poziv epidemiologa koji ga je obavijestio da su naša djeca pozitivna na koronavirus. Nakon toga mi pokušavamo stupiti u kontakt s epidemiologom da dobijemo potvrdu od njih, no bezuspješno. Nadalje, kontaktiramo mikrobiologiju, gdje analiziraju briseve, i od njih dobivamo informaciju da brisevi djece, supruge i šogora još uopće nisu obrađivani. Dakle, epidemiolog je na svoju ruku, bez rezultata testiranja, obavijestio vrtić da su djeca pozitivna, bez da je znao da li je to istina ili ne.

Nakon ovakvih postupaka odgovorni dovode u pitanje svoj integritet i stručnost, te gube povjerenje građana u njihov rad. Ovakvim postupcima samo daju povod onim ljudima koji sumnjaju u rezultate, a pogotovo u svakodnevne brojke zaraženih.

Ja sam prvi koji vjeruje da postoje ljudi kojima je ova bolest uzrokovala velike zdravstvene probleme i koji trebaju bolničko liječenje jer i sam imam takvu osobu u obitelji koja je završila u bolnici zbog koronavirusa, ali manipuliranje rezultatima i prije svega djecom ne odobravam i smatram da se tome i takvima treba stati na kraj. Nitko, a najmanje djeca ne zaslužuju da ih se strpa u neki koš, samovoljno, bez dobivenih i provjerenih rezultata".

Označeno u