Proglašeni dobitnici nagrade Zlatna repa 2021.

Varaždinske vijesti | 3.7.2021. u 15:03h | Objavljeno u Aktualno

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je sa suradnicima u petak, 2. srpnja 2021. godine, u Čepinu održala sastanak s članovima Uprave Hrvatske industrije šećera d.d. na temu Nacionalnog programa potpore proizvođačima šećerne repe 2022.-2027., stanja na tržištu šećera i drugih sektorskih pitanja te sudjelovala na dodjeli nagrada „Zlatna repa“ na kojima su dodijeljena priznanja najboljim hrvatskim i inozemnim proizvođačima šećerne repe.

Već tradicionalna dodjela nagrada „Zlatna repa“ dodijeljena je za proizvodnu godinu 2020. godinu kroz 9 kategorija po veličini površine i uspjehu suradnje za 20 proizvođača koji su ostvarili nadprosječni rezultat.

Priznanje za najboljeg proizvođača šećerne repe u 2020. godini osvojile su po kategorijama prema broju hektara OPG Bistrović Zdenko i OPG Đogaš Ivo, OPG Sesvečan Dario i OPG Parašilovac Josip te tvrtke Novi Agrar d.o.o. i Belje plus d.o.o., Vupik plus d.o.o. i PIK-Vinkovci plus d.o.o., PPK Valpovo d.o.o., Anabbela d.o.o. i Arator d.o.o., Melem d.o.o. i PD Gradina te PZ Jankovci i OPG Leko Tomislav. Priznanja za uspješnu suradnju dodijeljena su tvrtki Lenagro d.o.o. te PZ Čakovec i PZ Slakovci. Najboljim inozemnim proizvođačima proglašena je Zadruga Kooperativa Kristal z.o.o. iz Slovenije te tvrtka Szigetvar-Trade Kft. iz Mađarske.

Tom je prilikom ministrica poljoprivrede izjavila: „Iako je, nažalost, zatvorena tvornica u Osijeku te su žetvene površine u 2020. godini bile manje, moram istaknuti da je zabilježen pozitivan rast proizvodnje šećerne repe od 9,3 posto te rast prinosa od 20,9 posto zahvaljujući vrijednim i predanim proizvođačima, uz doprinos dohodovnih potpora Ministarstva poljoprivrede. Također, istaknula bih činjenicu da je u 2020. godini uvezeno ukupno 95.010 tona šećera - za 52,5 posto manje nego u 2019. godini, a izvezeno je 28,4 posto manje šećera nego u 2019. godini“, te dodala kako će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH osiguravati stabilnost i kontinuitet proizvodnje povećanim intenzitetom potpore za proizvođače i uređenjem tržišta, poglavito provedbom novog Programa potpore za proizvođače šećerne repe.