Produženo trajanje Covid-potvrda o cijepljenju, sada vrijede 270 dana Foto: ilustracija

Produženo trajanje Covid-potvrda o cijepljenju, sada vrijede 270 dana

Varaždinske vijesti | 26.7.2021. u 09:20h | Objavljeno u Aktualno

Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev. Građani od 23. srpnja mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO

Od 23. srpnja EU digitalnim Covid-potvrdama o cijepljenju produženo je trajanje na 270 dana (s dosadašnjih 210 dana).

Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde, kao i za one ranije izdane. Građani koji su već ishodili svoje potvrde neće morati ponovno tražiti izdavanje jer će im trajanje postojećih automatizmom biti produženo.

EU digitalnu COVID potvrdu o cijepljenju mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) te osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer. Potvrda će u oba slučaja, sukladno novim pravilima, biti valjana 270 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen) odsad potvrdu mogu zatražiti 15. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im također biti valjana 270 dana od dana cijepljenja. Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona vrijediti 270 dana.

Također, odsad je provjeru statusa EU digitalne Covid-potvrde moguće izvršiti i kroz mobilnu aplikaciju CovidGO, pohranjivanjem potvrde u digitalni novčanik aplikacije. Kako je ranije najavljivano, novom nadogradnjom mobilne aplikacije CovidGO omogućena je pohrana EU digitalnih Covid-potvrda u digitalni novčanik unutar aplikacije, uz postojeću funkcionalnost njihove verifikacije. Digitalni novčanik brine i o statusu EU digitalne Covid-potvrde – datum valjanosti ispisan je u aplikaciji, a zelena kvačica √ ili crveni X signaliziraju o trenutnom statusu potvrde u skladu s hrvatskim pravilima verifikacije.

Građani koji svoju potvrdu prime putem e-maila na mobilnom uređaju mogu je spremiti u digitalni novčanik klikom na poveznicu iz e-maila u kojem se nalazi i lozinka. Ranije izdane potvrde građani mogu spremiti skeniranjem QR koda te unošenjem lozinke s potvrde.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci