PRED PRODAJOM: I prostor oko VTC-a novom vlasniku - okolni stanari do stanova - zrakom?

| 2.11.2020. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Najveća građevina u Varaždinu, zgrada Varaždinskog trgovačkog centra (VTC), mogla bi uskoro dobiti novog vlasnika, koji bi je trebao privesti svrsi nakon što godinama zjapi prazna, iako je dovršena prije desetak godina, kada je investitor, Stanoing, zapao u velike probleme. To znači da bi se konačno trebao urediti i njezin okoliš, koji je često bio predmet kritika. No, taj problem mogao bi zamijeniti drugi, potencijalno još veći, ukoliko se ne dogovori razumsko rješenje.

Površinom najveća, ali i najviša zgrada u Varaždinu, nikad ne bi proživljavala tužnu sudbinu da nije bilo bahatosti i pohlepe, posebice onih koji su na javnim funkcijama privatni interes stavili ispred javnog, i to mimo zdravog razuma, a vjerojatno i propisa.

Da tu nešto ne valja, još početkom gradnje 2007. ukazivali su stanari okolnih zgrada, naglašavajući da je na prostoru gdje se gradi VTC najavljivana javna površina s dječjim igralištem, a ne poslovno stambeni objekt od 12 katova, i to tik do njihovih prozora. No, njihova upozorenja bila su uzaludna, kao i negodovanja zbog radova uslijed kojih su nekima pucali zidovi stambenih prostora, posebice prilikom iskopa dvije podzemne etaže.
Kako je to sve bilo moguće, ni danas, 13 godina kasnije nije jasno jer je i dalje gotovo na početku sudski proces u kojem je jedan od okrivljenih i bivši gradski pročelnik koji je vjerojatno stavio svoj potpis na lokacijsku i građevinski dozvolu, a za uzvrat podebljao vlastiti stambeni prostor. Tako barem tvrdi USKOK, no pitanje je što će ispasti na kraju. Ako taj kraj ikad bude.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...