Prodaja automobila i dalje po modelu "daj što imaš", a oporavak tržišta očekuje se krajem godine

MGA | 17.1.2022. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Nedostatak elektroničkih čipova i drugih materijala te poremećaji u lancima dobave ispraznili su skladišta gotovih automobila, tako da se na isporuku novih vozila čeka i po pola godine ili više. Ujedno je porasla potražnja za rabljenim automobilima, koja su usto sve skuplja. Provjerili smo kakva je situacija u autokućama na varaždinskom području. Do kojih je automobila najlakše doći, koji su prosječni rokovi isporuka i na koji se način prodavači snalaze u nastaloj situaciji, ali i kakva su im predviđanja za ovu godinu tj. kad se očekuje normalizacija stanja.

Prije poremećaja u autoindustriji i na tržištu automobila, prosječan rok isporuke novog automobila bio je nekoliko tjedana, a danas se uglavnom prodaje ono što je trenutačno na raspolaganju dok za automobile s dodatnom opremom i posebnim željama kupaca nitko ne može garantirati rok isporuke.

Autocentar Kos iz Varaždina zastupa marke Daciju, Renault, Nissan i Mazdu. Prosječni rok isporuke automobila u novonastaloj situaciji kreće se od četiri do šest mjeseci ili prema raspoloživosti modela na lageru. Voditelj koncesije u AC Kos Karlo Trstenjak kaže da se prodaja zbog nove situacije okreće nekadašnjem sistemu tj. prodaje se ono što se trenutačno ima, jer za posebne zahtjeve nitko ne može garantirati rok isporuke.

- Od uvoznika prvi dobivamo informaciju da se otvaraju određeni modeli, primjerice, Clija, Twinga i Megana i u skladu sa željama kupaca radimo narudžbe - pojašnjava Kos dodajući da su uslijed nestašice novih, porasle cijene rabljenih automobila, no i njihova se ponuda polako iscrpljuje. Primjerice, rabljeni automobil uvezen sa zapadnoeuropskog tržišta određenog godišta, koji je prije godinu dana koštao oko 10.000 eura, danas to isto vozilo, istoga godišta i dalje drži cijenu od 10.000 eura, iako je vozilo godinu dana starije. Prema nekim najavama, ovakva će situacija potrajati cijelu ovu godinu, a značajniji oporavak može se očekivati tek u 2023. godini.

U autocentru Baumgartner, ovlaštenom servisu za BMW te prodajnome mjestu marke Suzuki ističu da su u prvoj polovici prošle godine, uslijed velike potražnje, bilježili odlične prodajne rezultate. No sredinom godine lageri automobila su se ispraznili, a novi automobili nisu stizali, uslijed problema s nestašicom čipova, te je nastao vakuum u prodaji.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.