Pročelnicima Varaždinske županije veće plaće jer imaju dodatnog posla Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Pročelnicima Varaždinske županije veće plaće jer imaju dodatnog posla

IHR/Varaždinske vijesti | 13.7.2022. u 10:03h | Objavljeno u Aktualno

Prihvate li vijećnici Županijske skupštine Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika u upravnim tijelima Varaždinske županije, pročelnici Varaždinske županije imat će veće plaće. Prema tom prijedlogu, planira se povećanje koeficijenata po kojem se obračunava plaća pročenicima i to s 3,40 na 3,75, a o tome je jutros govorio predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić uoči sjednice Županijske skupštine, koja će se održati u srijedu, 20. srpnja.

- Obračun plaća u upravnim tijelima Varaždinske županije nije se mijenjao još od 2010. godine, odnosno nekih manjih korekcija je bilo 2020. godine. Uslijed zakonskih promjena došlo je do smanjenja broja dužnosnika, tako da imamo samo jednog zamjenika župana. Stoga je pročelnicima dana zakonska ovlast da potpisuju određene financijske dokumente, ali i mijenjaju župana, njegovu zamjenicu ili predsjednika Županijske skupštine na svečanostima i protokolarnim događanjima. Uslijed toga pročelnici imaju i dodatne obaveze i poslove – objasnio je predsjednik Županijske skupštine razloge zbog čega se ide na veće koeficijente.

Križanić tvrdi da su to i dalje najniži koeficijenti uspoređujući Varaždinsku županiju s ostalim županijama.

- U Osječkoj-baranjskog županiji i Zagrebačkoj županiji pročelnici imaju koeficijent 4,40, u Primorsko-goranskoj županiji 4,30, u Zadarskoj županiji 3,82, u Zagrebačkoj 4,40, u Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji 6. Znači, i s ovim „diizanjem” koeficijenata mi bi i dalje bili ispod ostalih Županija s kojima se uspoređujemo. Za tu namjenu mjesečno je potrebno u proračunu osigurati 38.000 kuna – rekao je Križanić.