ilustracija

"Problem otpada u Varaždinu nije stvorio Ivanec, stoga nitko nema pravo od njega tražiti da ga rješava"

Varaždinske vijesti | 7.7.2021. u 13:19h | Objavljeno u Aktualno

Medijima je danas poslano priopćenje za javnost Međustranačkog vijeća Grada Ivanca, kojeg prenosimo u cijelosti:

Čelnici i predstavnici svih političkih stranaka koje participiraju u radu Gradskog vijeća Ivanec u utorak su, 6. srpnja, u Gradskoj vijećnici održali sjednicu Međustranačkog vijeća.

Na sjednici ih je gradonačelnik Milorad Batinić upoznao s aktualnom problematikom vezanom uz odlaganje miješanog komunalnog otpada u Gradu Varaždinu i 14 okolnih općina i gradova, a pri čemu se, kao rješenje za deponiranje stotina tona otpada iz ovih sredina, posljednjih dana izrijekom navodi odlagalište komunalnog otpada u Jerovcu.

Gradonačelnik je nazočne podrobno informirao o cjelokupnoj problematici i o dokumentima kojima je regulirano odlaganje otpada u Jerovcu, a iz kojih je razvidno da ne postoji zakonsko uporište za odlaganje bilo čijeg smeća na ovom odlagalištu, osim iz gradova i općina bivše Općine Ivanec.

S obzirom na to da se temeljem izjava gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja o tome da je zatražio inspekcijski nadzor te da se nada donošenju rješenja temeljem kojeg će Jerovec morati preuzeti varaždinski otpad, ali i izjava drugih političkih čelnika može zaključiti da se odlagalište u Jerovcu vidi kao lokacija za zbrinjavanje varaždinskog otpada, gradonačelnik M. Batinić dosad je u više navrata svim zainteresiranim subjektima u ovoj priči te građanima uputio jasnu i nedvosmislenu poruku, a to je, da kao čelnik izvršne vlasti, neće dopustiti realizaciju takvog scenarija.

Sve koji inzistiraju na Jerovcu kao lokaciji za odlaganje varaždinskog smeća upozorio je da se ne igraju sa strpljenjem i živcima građana, jer oni sigurno u cijeloj toj priči neće ostati ravnodušni promatrači.

Da je upozorenje bilo opravdano i na vrijeme upućeno, pokazuje sinoćnji sastanak mjesnih odbora Jerovec Gornji i Jerovec Donji koji su gradonačelniku pružili potporu te poručili da će, donesu li se ikakve odluke koje bi išle na štetu mjesnog stanovništva, sazvati zborove građana i pokrenuti blokadu prometnica prema deponiju i druge radnje. Također, pridruživanje potencijalnom prosvjedu najavljuju i građani Dubrovca iz općine Klenovnik.

Svi nazočni predstavnici političkih stranaka upućuju javnosti sljedeće priopćenje:

„Predstavnici svih stranaka i opcija koje, temeljem izražene volje građana na lokalnim izborima, djeluju u Gradskom vijeću Ivanca, a to su Nezavisna lista Milorada Batinića – za Ivanec, HDZ/HSU, SDP, Narodna stranka – Reformisti i HNS, izražavaju oštro protivljenje bilo kakvim namjerama i najavama koje idu u pravcu odlaganja varaždinskog smeća u Jerovcu. Građani su nas izabrali kako bismo štitili njihove interese te u tom kontekstu poručujemo javnosti da smo, bez obzira na stranačke boje i ideološka opredjeljenja, svi jedinstveni u stavu da odlagalište komunalnog otpada u Jerovcu ne može biti rješenje za problem odlaganja tuđeg otpada.

Problem otpada u Varaždinu i okolnim JLS-ovima Grad Ivanec nije stvorio i stoga nitko nema pravo od njega tražiti da ga rješava, a još manje unositi nemir i dizati na noge građane ovoga kraja koji bi sada, ni krivi ni dužni, trebali mirno gledati kako se upravo u njihovu susjedstvu „zakopava“ trakavica puna afera zvana varaždinsko smeće“ , navodi se u priopćenju za javnost međustranačkog vijeća Grada Ivanca, kojeg su potpisali gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić (NL Za Ivanec), predsjednik GO HDZ-a Ivanec Zdenko Đuras, predsjednik GO HSU Ivanec Stjepan Kozina, predsjednik GO SDP-a Ivanec Dalibor Patekar, predsjednik Gradskog vijeća Ivanca, predsjednik Podružnice HNS-a Ivanec Nikola Sedlar i predsjednica GO NS – Reformisti Ivanec Jelena Pavleković.