Pritužbe zbog radova na izgradnji kanalizacije: "Da, osigurani su, ali ne priznaju štetu" Foto: Ivana Dreven

Pritužbe zbog radova na izgradnji kanalizacije: "Da, osigurani su, ali ne priznaju štetu"

| 26.1.2020. u 18:16h | Objavljeno u Aktualno

- Govore da su gradilišta osigurana za eventualnu naknadu štete, ali od toga nikakve koristi. Nama su odbili isplatiti naknadu štete za razbijeno staklo na kući – rekao nam je Ilija Fijok iz Beretinca, reagirajući na članak iz Varaždinskih vijesti.

Cesta puna kamenja

Podsjetimo, nakon pritužbi građana na loše stanje cesta tijekom radova na izgradnji kanalizacijske mreže, ali i nakon sanacije, iz Varkoma su istaknuli da je po svakom pojedinom ugovoru o izvođenju radova na projektu Aglomeracije, izvođač radova naručitelju (Varkomu) dostavio policu osiguranja kojom su osigurane i treće osobe, te da se svi koji se smatraju oštećenima uslijed izvođenja radova mogu obratiti osiguravajućem društvu s odštetnim zahtjevom koje će odlučiti o isplati odštete, s time da podatke o konkretnoj polici osiguranja građani mogu doznati od osobe imenovane za provedbu projekta Aglomeracije u svojoj općini.

Staklo na ulaznim vratima obitelji Fijok razbijeno je 1. listopada. Njihova kuća nalazi se uz glavnu prometnicu koja je raskopana zbog postavljanja cijevi, a sanirana je samo zatrpavanjem šljunkom. Izvođač radova na sustavu aglomeracije na području općine Beretinec je tvrtka Brodska Posavina iz Slavonskog Broda.

beretinec_ilija_fijok_steta_aglomeracija_3.jpg

- Cesta je puna šljunka i kamenja koje leti prema našoj kući kad prolaze automobili i kamioni. Supruga je tu večer čula da je nešto 'zaružilo', otišli smo pogledati i vidjeli smo da je kamen razbio staklo na ulaznim vratima. Sljedećeg dana išao sam na Općinu pitati kako to riješiti, oni su mi rekli da nemaju ništa s tim i dali mi broj mobitela voditelja gradilišta. On mi je rekao da nema problema i da ćemo se sve dogovoriti. Rekao mi je da sve poslikam i da će mi, budući da oni imaju osigurano gradilište, donijeti kopiju policu osiguranja i obrazac pa neka prijavim štetu – ispričao nam je Fijok i dodao da je gradilište u Beretincu osigurano kod HOK Osiguranja.

Dokumentaciju i fotografije je odnio u njihovu varaždinsku poslovnicu.

- Kad sam im rekao neka i oni izađu i poslikaju sve to, rekli su mi da nema potrebe jer se sve vidi na fotografijama koje sam im donio i koje su oni, sa svim dokumentima, poslali u svoju središnjicu u Zagrebu – rekao je Fijok.

Nije pokriveno policom

Nakon par tjedana iz Zagreba je stigao odgovor u kojem je navedeno da je njegov odštetni zahtjev u cijelosti odbijen kao pravno neosnovan te su otklonili odgovornost svog osiguranika.

- Kao razlog naveli su da isključivo iz mojih navoda proizlazi da je došlo do odbačaja kamena ispod kotača nepoznatog vozila i udara u naš objekt te da stoga ne nalaze skrivljeno postupanje njihovog osiguranika, a samim time niti njihovu obavezu isplate odštetnog zahtjeva – ogorčeno je rekao Fijok, koji je iskoristio i pravo prigovora.

- Napisao sam im da je šteta nastala od kamena koji su oni ostavili na cesti. Pa vidite kakve su ceste, pune šodra, nije asfaltirano. Nikad prije se nije dogodilo da bi nam s ceste nešto doletjelo tako da bi nam razbilo staklo ili nešto drugo, a živimo tu 50 godina. Pitao sam opet voditelja gradilišta koji mi je rekao da će i on poslati očitovanje. Sredinom studenoga dobio sam odgovor da je i drugostupanjska komisija za likvidaciju šteta ostala kod ranije odluke da odbiju moj zahtjev – kaže naš sugovornik koji je potom telefonski kontaktirao i pravnika osiguravateljske kuće.

beretinec_ilija_fijok_steta_aglomeracija_7.jpg

- Rekao mi je da oni nemaju sklopljenu takvu policu osiguranja. Polica koje je sklopljena za gradilište je takva da bi nam štetu isplatili kada bi, kako je rekao, kod izvođenja radova njihov stroj udario u naša vrata ili nešto drugo. A to što je s ceste doletio kamen koji su oni ostavili, to nije pokriveno policom – kaže Fijok koji je staklo na vratima sam zamijenio.

"Ceste nisu sanirali kako bi trebali"

- Koliko mi je poznato, samo ovdje u Beretincu još su tri takva slučaja, da je ljudima kamen s ceste razbio staklo na kući otkako traju ovi radovi. Da je to dobro sanirano, kamenja ne bi bilo na cesti. Kad je suho vrijeme, od prašine koja se podiže s ceste ne možete odjeću staviti van sušiti, ni otvoriti prozore jer sve ulazi u prostorije... Užasno je, povrće u vrtu nam je bilo puno prašine, cijeli vrt je pun kamenja, a udarci kamena u ogradu ili zid svako malo se čuju – napominje.

Ukazao je i na katastrofalnu situaciju u sporednim ulicama.

- Rezali su asfalt, a šljunak je odnio pljusak. Sve je strgano do kraja, netko će si jednog dana slomiti poluosovinu na autu... Oni priznaju samo direktnu štetu, a ljudi se zapravo najčešće žale upravo na štete koje nastaju naknadno, bilo ovako na kućama ili na automobilima zbog vožnje po raskopanim i loše saniranim cestama. Ceste zapravo nisu nikako sanirane, ne zatrpavaju te cijevi kako bi trebalo, da ne sjeda kasnije i da nema udubljenja, rupa... – zaključio je Fijok.

beretinec_ilija_fijok_steta_aglomeracija_5.jpg