Dobar trend: lagano se smanjuje broj korisnika socijalne pomoći u našoj županiji

| 10.2.2017. u 13:54h | Objavljeno u Aktualno

Savjet za socijalnu skrb Varaždinske županije održao je redovnu sjednicu te je predstavio Izvješće o radu Savjeta za socijalnu skrb za 2016. godinu te su dane informacija o pravima i socijalnim uslugama u sustavu socijalne skrbi iz nadležnosti četiriju centara s područja Varaždinske županije te o izgradnji Caritasovog centra u Varaždinu.

Kako je naglasila predsjednica Savjeta Marta Dretar, bili su izrazito aktivni u protekloj godini, a njihov cilj je pobrinuti se za svakoga u prioritetu, od djece i mladih do obitelji koje su u krizi, starijima i invalidima.

- Jedan od priroteta svakako su djeca i mladi koji nemaju posla. Ljudi imaju različite probleme, mnogi nam se javljaju, ali ima ih još mnogo koji se srame potražiti pomoć. Mi želimo da oni dođu do nas, da vide da se puno radi i pomaže ljudima, od socijalne pomoći do ogrijeva, iz različitih akcija koje provodi Varaždinska županija - istaknula je predsjednica Savjeta Dretar.

U Izvješću su dali prikaz koji su to trendovi u pomoći socijalno najugroženijim stanovnicima u našoj županiji te o kolikim se sredstvima pomoći radi.

- Ukupno je to krozu naša četiri Centra za socijalnu skrb korisnicima dodijeljena potpora ili naknada u iznosu od 81 milijun kuna. Ako tome dodamo još devet i pol milijuna kuna iz županijskog proračuna, to je preko 90 milijuna kuna pomoći samo iz državnog i županijskog proračuna. Tu još moramo pribrojiti pomoći iz općinskih i gradskih proračuna i dolazimo do brojke od preko 100 milijuna kuna pomoći socijalno najugroženijima - rekao je Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije.

Ipak, Kišić je istaknuo kako je prisutan lagani tred smanjivanja broja socijalno ugroženih korisnika koji koriste neki vid financijske pomoći.

- Ono što je dobro jest da je ipak prisutan jedan trend laganog smanjivanja potreba. To povezujemo s time što je ipak dosta manja nezaposlenost, a što je još bitnije, veća je zaposlenost. Imamo smanjenje samih broja korisnika raznih socijalnih naknada. Jedino imamo povećanje novčanih davanja za doplatak za njegu u kući. Razlog tome je što kao stanovništvo sve više starimo, a mladi odlaze i upravo je zato povećanje s te stavke potreba. Ono što je važno, jest da je u ukupnom broju korisnika socijalnih pomoći prisutan lagani trend smanjenja onih koji su koristili novčanu pomoć - naveo je Kišić.

Ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola dao je informaciju o stanju dovršenosti novog centra koji se gradi na Banfici.

- Izgradnja novog Caritasovog centra započela je prije deset mjeseci, a objekt je već pod krovom, stavljeni su prozori i unutrašnje instalacije. Nadamo se da će, kao što je i ugovorom predviđeno, do listopada ove godine biti objekt novog centra završen - rekao je ravnatelj Šola.

Prva faza ove investicije vrijedna je između 12 i 15 milijuna kuna s opremom, a radi se o centru veličine oko 1500 metara kvadratnih u sklopu kojeg će biti kuhinja, popratni sadržaji, skladišta, hladne komore, odjel za invalide te odjel za odjeću i obuću.

- Lani je u Caritasovoj pučkoj kuhinji pripremljeno oko 104 tisuće obroka, a registirrano je oko 280 korisnika, 20 do 30 namjernika, nešto Roma, sveukupno nešto više od 300 korisnika. Također, već nekoliko mjeseci Caritasova pučka kuhinja daje jedan topli brok varaždinskom utočištu za zlostavljane žene "Sveti Nikola", što je oko 15 obroka dnevno. Uključili smo se i u taj segment pomoći i dajem doprinos i u tom smjeru - istaknuo je Šola.

savjet_za_socijalnu_skrb_vž_žup_3.jpg

savjet_za_socijalnu_skrb_vž_žup_4.jpg