Ponosimo se dobrovoljnim darivateljima krvi jer živimo u Županiji u kojoj građani imaju izuzetno razvijenu svijest o darivanju krvi, rekao je zamjenik župana Vugrin

Priređeni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi, Vugrin istaknuo njihovu plemenitost i humanost

Varaždinske vijesti | 23.10.2020. u 12:23h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi te predstavnike Društava Crvenog križa iz Varaždina, Novog Marofa, Ludbrega i Ivanca.

U ime Varaždinske županije prisutne je pozdravio te im se zahvalio na njihovoj nesebičnosti i humanosti zamjenik župana Robert Vugrin, a samome prijemu nazočili su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac te voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin, dr.med.

Čestitke i zahvalu darivateljima uputio je zamjenik župana Robert Vugrin.

- Iako su uvjeti malo neobični, odlučili smo se da obilježimo ovaj dan jer naši darivatelji krvi to zaslužuju. Bez obzira na situaciju s koronom, njihova plemenitost i humanost ne smije ostati nezamijećena. Ponosimo se njima jer živimo u Županiji u kojoj građani imaju izuzetno razvijenu svijest o darivanju krvi -rekao je zamjenik župana te poručio darivateljima.

-Dragi darivatelji, vi unaprijed, ne znajući kome dajete život i zdravlje, dajete dio sebe i omogućavate da netko normalno i kvalitetno nastavi živjeti. Vaš čin dobrovoljnog darivanja krvi je čin ljubavi, plemenitosti i onoga najboljega što čovjek uopće može imati. Vi zapravo predstavljate moralni uzor u našem društvu – naznačio je zamjenik župana Vugrin.

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin, dr.med je spomenula kako se svake godine skupi oko 12 tisuća doza krvi i taj podatak Varaždinsku županiju svrstava u sam vrh u Hrvatskoj po broju prikupljenih doza.

-Koristim priliku da se zahvalim svim našim darivateljima krvi jer zahvaljujući njima Opća bolnica Varaždin uvijek ima dovoljno zaliha. Moram istaknuti kako i u ovo nestabilno vrijeme u kojem se borimo s koronavirusom, naš odjel jako dobro funkcionira – rekla je Gordana Jaklin, dr.med.

Na prijemu se zamjeniku župana zahvalio ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac

- Hvala zamjeniku župana na podršci i organizaciji ovog prijema. Lijepo se zahvaliti ljudima koji nesebično daruju krv onima kojima je to zaista potrebno. Čestitke darivateljima, ovo je njihov dan, neka budu ponosni i sretni – rekao je Nebojša Buđanovac.

Nada Levatić iz Društva Crvenog križa Varaždin koja je krv darovala 55 puta istaknula je kako osjeća zadovoljstvo i sreću što ima priliku pomagati drugima, a zahvalila se i svim liječnicima te medicinskom osoblju na susretljivosti i pomoći.

Dan dobrovoljnih darivatelja obilježava se kao spomen na prvu akciju dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, koje je bila organizirano 25. listopada 1953. godine u Sisku.