Pripuz šalje ovrhe u Zagrebu, a u Varaždinu pregovara

vv | 13.10.2021. u 09:26h | Objavljeno u Aktualno

Dok je u Zagrebu C.I.O.S. Grupa, kojoj Zagrebački holding duguje 11 milijuna kuna, podnijela prijedlog za ovrhu jer iz zagrebačke “gradske uprave odbijaju bilo kakvu pisanu komunikaciju", čini se da se varaždinskome gradonačelniku Nevenu Bosilju (SDP) i njegovim suradnicima isplati pregovarati s Petrom Pripuzom i suradnicima jer trenutno nisu izloženi mogućnosti ovrhe, iako i u Varaždinu postoji višemilijunski spor u vezi zbrinjavanja baliranog smeća, i to ne jedan, nego dva. 

Prvi je Ugovor o interventnom zbrinjavanju baliranog i novonastalog otpada sklopljen 2008. godine između Varkoma i VIS-a, koji Grad Varaždin drži ništetnim. Ponovljeni sudski postupak u vezi s time na varaždinskom Trgovačkom sudu bio je godinama u prekidu zbog kaznenog postupka protiv Čehoka, Patafte i drugih, koji je ove godine okončan. Vrijednost ugovora iznosi oko sto milijuna kuna, a ukoliko ne bi bio proglašen ništetnim, bale bi po njemu trebale ići u MBO u Brezju, koji je preuzeo C.I.O.S. Ne budu li, izgledna je tužba za naknadu štete. Od koga, to je posebno pitanje...

A već je u tijeku postupak za izgubljenu dobit u kojem C.I.O.S. tuži Grad Varaždin jer nije isporučio bale temeljem koncesije iz 2013. godine. Iako se krenulo s tužbom na 95 milijuna kuna, sada je smanjena na 47 milijuna kuna. Sudski postupak i tu je u zastoju, ali zbog drugog razloga: obje strane traže vrijeme za razgovore oko mirnog rješenja. 

Najavljujući da će predstaviti svoj tim, koji mu pomaže naći rješenje za bale, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj često naglašava da postoji desetak scenarija za bale među kojima je i kupnja MBO postrojenja, no ona nije najizglednija, već nova nagodba, budući da prethodnu nije htjela potpisati niti jedna od pet strana.

Drukčije pak misli oporba, koja odgovornost za to nije realizirana ranija nagodba vidi u aktualnom varaždinskom gradonačelniku.

-Želi se stvoriti dojam da je rješavanje bala krenulo u pozitivnom smjeru. No, istina je potpuno drugačija.  Sada Grad ima tužbu za štetu zbog neispunjavanja ugovora o koncesiji od 45 milijuna kuna, dok je Bosilj poništio integralnu nagodbu kojom je spor trebao biti okončan nagodbom na 7,5 milijuna kuna, tvrdi Zlatan Avar (NL Ivana Čehoka), koji podsjeća i na spor oko ništetnosti.