Primopredaja dužnosti u Varaždinu sljedeći tjedan? Čeka se odluka Ustavnog suda o žalbi Foto: VV arhiva

Primopredaja dužnosti u Varaždinu sljedeći tjedan? Čeka se odluka Ustavnog suda o žalbi

Varaždinske vijesti | 5.6.2021. u 17:14h | Objavljeno u Aktualno

Iako su u većini gradova, općina i županija novoizabrani čelnici već preuzeli svoje dužnosti, u Varaždinu se to još nije dogodilo.

Primopredaju dužnosti u emisiji VTV-a Varaždin info komentirao je dosadašnji varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Prvo mora izborno povjerenstvo proglasiti sve rezultate izbora važećima, a nakon što oni proglase, onda se počne planirati primopredaja. Mi smo primopredaju u tehničkom smislu već planirali – rekao je Čehok, dodavši da su novi gradonačelnik i njegov zamjenik već bili u Gradskoj vijećnici.

- Dogovorili smo ono što njima treba kao nekakve nužne dokumente ili ono što oni traže osim tih nužnih dokumentata. To smo im sve već priredili, ali s obzirom da izborno povjerestvo još nije u formalnom smislu reklo o tim rezultatima, onda se primopredaja vjerojatno planira idući tjedan - dodao je Čehok.

Rekao je da su na provedbu izbora bila dva prigovora te da je jedan od njih, koji je odbacilo županijsko izborno povjerenstvo, upućen Ustavnom sudu, dodavši da je riječ o prigovoru na provedbu izbora na biračkom mjestu u Gornjem Kućanu.

- Naš je prigovor bio vezan uz začuđujuće veliki broj nevažećih listića, slično kao u Istri, gdje je Ustavni sud zauzeo stajalište da veliki broj tih nevažećih listića, ako se provjerom utvrdi da su zapravo važeći, može promijeniti rezultate izbora. S obzirom na to da je kod nas mala razlika, nekih 169 glasova, tu postoji uvijek sumnja da možda dio nevažećih listića ipak nisu nevažeći. Naša dužnost je bila da to prijavimo. Kako će se to okončati, ne bih prejudicirao – zaključio je Čehok.

Dodajmo ovome da su nam iz Županijskog izbornog povjerenstva Varaždinske županije odgovorili da je Ivan Čehok podnio žalbu protiv rješenja Županijskog izbornog povjerenstva Varaždinske županije od 2. lipnja kojim je odbijen njegov prigovor kao kandidata na postupak provedbe izbor za gradonačelnika Grada Varaždina kao neosnovan.

Također, Davor Patafta podnio je žalbu protiv rješenja Županijskog izbornog povjerenstva Varaždinske županije od 2. lipnja kojim je odbijen njegov prigovor kao nositelja liste Grupe birača na postupak provedbe izbora za članove gradskog vijeća Grada Varaždina kao neosnovan.

>> Ništa od ponavljanja izbora u Gornjem Kućanu, odbijene žalbe Patafte i Čehoka

- Oba podnositelja žalbe ustraju na navodima i traženjima iz svojih prigovora (koji navodi i traženja su navedena u pobijanim rješenjima) smatrajući da su prigovori neosnovano odbijeni rješenjem Županijskog izbornog povjerenstva Varaždinske županije. Sukladno članku 131. Zakona o lokalnim izborima, o žalbi odlučuje Ustavni sud Republike Hrvatske u roku od 48 sati od dana primitka žalbe - napominju iz Županijskog izbornog povjerenstva.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, mandat općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika izabranih na redovnim ili na prijevremenim izborima počinje prvog radnog dana koji slijedi danu objave konačnih rezultata izbora i traje do prvog radnog dana koji slijedi danu objave konačnih rezultata izbora novoga općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana.