Primarci na nogama: "Norma je 30, a imam i do 250 pacijenata u jednoj smjeni" Foto: Ilustracija

Primarci na nogama: "Norma je 30, a imam i do 250 pacijenata u jednoj smjeni"

IHR/Varaždinske vijesti | 15.8.2022. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Ako im se ne ispuni zahtjev za izjednačavanjem koeficijenata s bolničkim liječnicima, za što trenutno liječnički sindikati pregovaraju s Ministarstvom zdravstva, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti poručuju da više neće raditi “na brzaka” te će za svakog pacijenta odvojiti 20 do 30 minuta, što bi moglo stvoriti liste čekanja i u ordinacijama obiteljske medicine!

Da bi to moglo stvoriti još veće nezadovoljstvo kod pacijenata koji su ionako već sada dovoljno ogorčeni i ljuti što “njihovi liječnici” za njih nemaju dovoljno vremena smatra dr. Kristina Hehet, dr. med. spec. obiteljske medicine koja vodi ordinaciju obiteljske medicine u Ivancu.

 

- Možda norme o pregledima pacijenata u obiteljskoj medicini u nekim europskim zemljama postoje, što je 30 pacijenta dnevno, ali kod nas nisu nikada bile provedive, pogotovo u zadnje tri godine otkako je pandemija koronavirusa, kada mi liječnici obiteljske medicine, nažalost, imamo u prosjeku za svakog pacijenta na raspolaganju tri minute - kaže dr. Hehet.

 

Ne samo da im se u zadnje tri godine obim posla višestruko povećao zbog pandemije, “uskaču” i kolegama kojih nema.

 

- Nekada smo imali po 60 do 70 pacijenata u jednoj smjeni i to nam se činilo strašno puno. Danas, ako imam manje od 100 pacijenata, imam osjećaj da sam “odmarala” na poslu. Naime, kada radimo samo svoje pacijente, u prosjeku dnevno imamo između 100 do 150 kontakata, a u vrijeme godišnjih odmora ta brojka doseže i 250 pacijenata dnevno! Tijekom ljeta, kada su naše kolege na godišnjim odmorima, radimo dvostruko, pa i trostruko - upozorava dr. Hehet koja je prošlog tjedna bila jedina liječnica u jednoj smjeni na tri ordinacije...

 

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...