PRILIKA U Toplice Ensana Health Spa Hotels, dio najvećeg lječilišnog operatera? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

PRILIKA U Toplice Ensana Health Spa Hotels, dio najvećeg lječilišnog operatera?

Ivica Kruhoberec | 24.1.2022. u 19:20h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinske Toplice svojim su potencijalima zainteresirale ugledne grupacije na području lječilišnog i rekreacijskog turizma, kao što je DHG-ova Ensana Health Spa Hotels, koja ima 24 spa hotela u pet zemalja, uključujući i UK. No, hoće li (i) u nas investirati Ensana, odnosno Danubius Hotels Group - jednog od najvećih europskih lječilišnih operatera u vlasništvu britanskog CP Holdingsa - ili netko drugi, ovisi o lokalnoj, odnosno regionalnoj samoupravi, čiji su se aktualni i bivši čelnik oko toga žestoko sučelili.

Nakon istupa predsjednika Reformista i bivšeg varaždinskog župana Radimira Čačića, koji je u svom stilu pred novinarima prozvao svog slijednika zbog toga što je izostavio ulaganje od 600 milijuna kuna u Varaždinske Toplice iz Razvojnog sporazuma za sjever, župan Anđelko Stričak uzvratio mu je također u svom stilu.

- Čačićev projekt izgradnje hotela Jupiter u Varaždinskim Toplicama je kao tibetanski Jeti - o njemu se priča, a nitko nije vidio. U smo našim arhivama, vezano za to, našli svega jednu sličicu iz 2013. godine, dakle iz vremena kada je župan bio Predrag Štromar. I sad, kao što bi rekao moj prethodnik “Nisi valjda toliko glup da ne možeš sam sebi izdati ili napisati građevinsku dozvolu” - rekao je Stričak.

Pozvao je bivšeg župana Čačića da dostavi građevinsku dozvolu, ili lokacijsku, odnosno glavni ili idejni projekat za hotel Jupiter.

- U arhivi Varaždinske županije o tome nema ničeg. Bila je prijava samo imenom i prezimenom na Razvojni sporazum Sjever, bez ičega, samo “mi želimo 600 milijuna kuna za izgradnju hotela”. Točno je da su susjedne županije prijavljivale slične projekte, ali ti projekti su vezani uz zdravstvo, a ne za izgradnju hotela s pet zvjezdica, ustvrdio je Stričak.

Stoga je u srpnju prošle godine, kako je podsjetio, projekt Jupiter maknuo iz Razvojnog sporazuma sjever i uvrstio kampus FOI-ja.

-Kad se to izgradi, kroz 10-ak godina, kad iznjedri 1.000 mladih stručnjaka, ambicioznih i školovanih, mladih ljudi, oni će biti ti koji će dati vrijednost desetak hotela Jupiter. Županijska uloga nije da gradi hotele i motele, nego da gradi škole i bolnice. Znači, “da” kampusu FOI-ja, “ne” hotelu Jupiter za koji ne postoji ništa, “da” obrazovanju, “ne” reformističkim “bendžikama” - poručio je župan Stričak, pozvavši bivšeg župana da predstavi projekat za koji se zalaže.

- Bit svega je da su iz Sporazuma za sjever potpuno neopravdano i teško objašnjivo izbačena već pripremana daljnja, više stotina milijuna vrijedna ulaganja u Varaždinskim Toplicama, nazivali li mi njih Jupiter ili bilo kako drugo, i to treba promijeniti. Naime, skoro sve druge županije na sjeveru kandidiraju za 2,2 milijardi osiguranih za turističku infrastrukturu, pri čemu neki od tih projekata ne samo da nemaju nikakvu poveznicu sa zdravstvom, kao što je projekt toplica u Kloštru Podravskom, nego čak sada ni ne postoje nikakve toplice, tvrdi Čačić.

Bivši varaždinski župan odlučno odbija objašnjenja su daljnja ulaganja u V. Toplice, nazvana projekt Jupiter, izostavljena je se radi od hotelu koji je kao Jeti, odnosno da ne postoji baš nikakva dokumentacija za takvo ulaganje.

- Ulaganja u V. Toplicama od 600 milijuna kuna - na kojem sam inzistirao i još inzistiram - nazvana su Jupiter, ali to ne treba miješati s onim hotelom za koji su se godinama tražili investitori - ukazuje Čačić...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci