Prijeti li varaždinskoj bolnici nestašica lijekova? Kudelić: "Postoji realna opasnost" Foto: VV arhiva / ilustracija

Prijeti li varaždinskoj bolnici nestašica lijekova? Kudelić: "Postoji realna opasnost"

| 2.3.2021. u 18:49h | Objavljeno u Aktualno

Veledrogerije su počele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito.

Situaciju u varaždinskoj Općoj bolnici komentirao je danas ravnatelj Nenad Kudelić.

- Situacija s opskrbom lijekovima je teška u svim bolnicama diljem Hrvatske, upravo sam obavio razgovor s Ministarstvom zdravstva po tom pitanju. Četiri velike veledrogerije, koje rade opskrbu većinom potrošnog materijala i lijekovima svih bolnica, uvjetuju opskrbu bilo plaćanjem starih računa bilo plaćanjem na razini ispod 365 dana, što je u ovakvim uvjetima nemoguće, bilo traženjem avansne uplate "1 za 1" ili čak u nepovoljnijem omjeru. Opskrba je izuzetno teška i mi smo, u dogovoru s osnivačem, zagrabili u tzv. "cash pool" kako bi u ovom trenutku mogli osigurati koliko-toliko normalnu ospkrbu. No, ako ne dođe do nekih kapitalnih promjena na razini kompletnog zdravstvenog sustava, postoji realna opasnost da će doći do nestašice i obustave isporuke bolnicama - rekao je Kudelić.

- U ovom trenutku kao ključno treba prepoznati, što govori i ministar zdravstva, nedostatno financiranje zdravstvenog sustava. Ne možemo se uspoređivati sa skandinavskim zemljama koje za zdravstvo izdvajaju i višestruko u odnosu na Hrvatsku, ali ako se usporedimo samo sa susjednom Slovenijom, u Hrvatskoj je izdvajanje za zdravstvo po glavi stanovnika upola manje, i tu leži ključ problema - dodao je Kudelić.

Istaknuo je da je sadašnje financiranje zdravstvenog sustava neodrživo.

- Samo za plaće djelatnicima potrebno je 110 ili 120 posto mjesečnog limita, a trenutno je sustav postavljen tako. Troškovi su izuzetno porasli zahvaljujući činjenici da i dalje zbrinjavamo velik broj Covid-bolesnika, porasli su troškovi od osnovice plaće pa nadalje. I inače je u našoj bolnici od 84 do čak 96 posto limita odlazilo na plaću, što znači da za plaćenje svega ostaloga ostaje 10-ak posto ukupnog budžeta. To nije dosta čak ni za plaćanje komunalija, a kamoli za plaćanje svog potrošnog materijala i lijekova koje bolnica troši. To se do sada rješavalo financijskim injekcijama koje su se nazivale sanacijama. U protekloj sanaciji OB Varaždin je dobila veliku sumu novaca koja je iznosila oko 49 milijuna kuna, no nažalost, usprkos tome dugovi veledrogerijama nisu svedeni na 365 dana, kao u većini ostalih zdravstvenih ustanova. To je jedan od dodatnih problema koji nas u ovom trenutku stavljaju u iznimno nepovoljnu poziciju. Iskreno se nadam i vjerujem da će se načini financiranja promijeniti i da će se iznaći rješenje financiranja nabavke lijekova kako pacijenti ne bi bili zakinuti za adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu skrb - naglasio je ravnatelj varaždinske bolnice.

A što ako ipak dođe do nestašice lijekova?

- Pomoću sredstava iz "cash poola" smo uspjeli osigurati koliko-toliko redovitu opskrbu lijekovima. No, ako dođe do nestašice, to neće biti samo problem varaždinske bolnice, to će biti puno širi nacionalni problem. A znamo što se događa u slučaju da lijekova nema, onda se određene kategorije bolesnika i određena stanja nažalost ne mogu liječiti jer se nemaju čime liječiti. To se dosad nije nikad dogodilo, i vjerujem da se neće dogoditi ni sada, usprkos izuzetno teškoj financijskoj situaciji - napomenuo je Kudelić.