Prijeti li varaždinskoj bolnici nestašica lijekova? Kudelić: "Postoji realna opasnost" Foto: VV arhiva / ilustracija

Prijeti li varaždinskoj bolnici nestašica lijekova? Kudelić: "Postoji realna opasnost"

| 2.3.2021. u 18:49h | Objavljeno u Aktualno

Veledrogerije su počele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito.

Situaciju u varaždinskoj Općoj bolnici komentirao je danas ravnatelj Nenad Kudelić.

- Situacija s opskrbom lijekovima je teška u svim bolnicama diljem Hrvatske, upravo sam obavio razgovor s Ministarstvom zdravstva po tom pitanju. Četiri velike veledrogerije, koje rade opskrbu većinom potrošnog materijala i lijekovima svih bolnica, uvjetuju opskrbu bilo plaćanjem starih računa bilo plaćanjem na razini ispod 365 dana, što je u ovakvim uvjetima nemoguće, bilo traženjem avansne uplate "1 za 1" ili čak u nepovoljnijem omjeru. Opskrba je izuzetno teška i mi smo, u dogovoru s osnivačem, zagrabili u tzv. "cash pool" kako bi u ovom trenutku mogli osigurati koliko-toliko normalnu ospkrbu. No, ako ne dođe do nekih kapitalnih promjena na razini kompletnog zdravstvenog sustava, postoji realna opasnost da će doći do nestašice i obustave isporuke bolnicama - rekao je Kudelić.

- U ovom trenutku kao ključno treba prepoznati, što govori i ministar zdravstva, nedostatno financiranje zdravstvenog sustava. Ne možemo se uspoređivati sa skandinavskim zemljama koje za zdravstvo izdvajaju i višestruko u odnosu na Hrvatsku, ali ako se usporedimo samo sa susjednom Slovenijom, u Hrvatskoj je izdvajanje za zdravstvo po glavi stanovnika upola manje, i tu leži ključ problema - dodao je Kudelić.

Istaknuo je da je sadašnje financiranje zdravstvenog sustava neodrživo.

- Samo za plaće djelatnicima potrebno je 110 ili 120 posto mjesečnog limita, a trenutno je sustav postavljen tako. Troškovi su izuzetno porasli zahvaljujući činjenici da i dalje zbrinjavamo velik broj Covid-bolesnika, porasli su troškovi od osnovice plaće pa nadalje. I inače je u našoj bolnici od 84 do čak 96 posto limita odlazilo na plaću, što znači da za plaćenje svega ostaloga ostaje 10-ak posto ukupnog budžeta. To nije dosta čak ni za plaćanje komunalija, a kamoli za plaćanje svog potrošnog materijala i lijekova koje bolnica troši. To se do sada rješavalo financijskim injekcijama koje su se nazivale sanacijama. U protekloj sanaciji OB Varaždin je dobila veliku sumu novaca koja je iznosila oko 49 milijuna kuna, no nažalost, usprkos tome dugovi veledrogerijama nisu svedeni na 365 dana, kao u većini ostalih zdravstvenih ustanova. To je jedan od dodatnih problema koji nas u ovom trenutku stavljaju u iznimno nepovoljnu poziciju. Iskreno se nadam i vjerujem da će se načini financiranja promijeniti i da će se iznaći rješenje financiranja nabavke lijekova kako pacijenti ne bi bili zakinuti za adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu skrb - naglasio je ravnatelj varaždinske bolnice.

A što ako ipak dođe do nestašice lijekova?

- Pomoću sredstava iz "cash poola" smo uspjeli osigurati koliko-toliko redovitu opskrbu lijekovima. No, ako dođe do nestašice, to neće biti samo problem varaždinske bolnice, to će biti puno širi nacionalni problem. A znamo što se događa u slučaju da lijekova nema, onda se određene kategorije bolesnika i određena stanja nažalost ne mogu liječiti jer se nemaju čime liječiti. To se dosad nije nikad dogodilo, i vjerujem da se neće dogoditi ni sada, usprkos izuzetno teškoj financijskoj situaciji - napomenuo je Kudelić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci