Prijedlozi varaždinskog HDZ-a o Gospodarskoj zoni Brezje u postupku savjetovanja Foto: VV arhiva/ilustracija

Prijedlozi varaždinskog HDZ-a o Gospodarskoj zoni Brezje u postupku savjetovanja

I.D./Varaždinske vijesti | 18.2.2016. u 10:50h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je Povjerenstvo HDZ-a Grada Varaždina prošli petak na konferenciji za medije ukazalo na, kako kažu, pojedina loša rješenja koja su propisana nacrtom odluke o uvjetima prodaje zemljišta i poticanju investicija u Gospodarskoj zoni Brezje, koju je predložila aktualna gradska vlast, varaždinski HDZ danas je uputio svoje prijedloge i preporuke vezane uz ovu odluku u postupak savjetovanja o nacrtu akta grada Varaždina.

Kao načelne komentare na prijedlog odluke, HDZ navodi restriktivne kriterije pri korištenju predviđenih poticaja, destimulirajući i "neživotni" uvjeti za potencijalne investitore, te "politizaciju" prilikom raspisivanja, utvrđivanja uvjeta i provedbe javnog natječaja u pogledu raspolaganja zemljištem.

HDZ Grada Varaždina predlaže osnivanje Povjerenstva za utvrđivanje uvjeta korištenja poticajnih mjera i raspolaganja zemljištem u Gospodarskoj zoni Brezje koje bi bilo sastavljeno od predstavnika Hrvatske gospodarske komore – županijske komore Varaždin, Udruženja obrtnika Varaždin, Hrvatske udruge poslodavaca Varaždin te jednog predstavnika pozicije i jednog predstavnika opozicije.

- Smatramo kako većina članova navedenog Povjerenstva moraju biti stručne i kvalificirane osobe, odnosno navedeno Povjerenstvo ne može biti pod izravnim utjecajem politike - smatraju u HDZ-u.

Također predlažu da poticajne mjere moraju biti utvrđene okvirno, te da o dodjeli pojedinih poticajnih mjera mora odlučivati Povjerenstvo za svakog potencijalnog investitora posebno, imajući u vidu iznos njegovog ulaganja, broj novozaposlenih kao i kvalificiranost nove radne snage, značaj investicije i doprinos lokalnoj zajednici

- Konkretne potencijalne mjere koje predlažemosu kupnja zemljišta po povlaštenoj cijeni zemljišta, na način da se kupoprodajna cijena istog umanji za 30 %, 45%, 65% ili 85%, zatim umanjenje komunalnog doprinosa od 70% do 100% te umanjenje komunalne naknade na način da se investitor u prvoj godini početka poslovanja oslobodi plaćanja u iznosu od 100%, drugoj godini 75%, u trećoj godini  50%, u četvrtoj godini 25%, a od pete godine nadalje investitor će plaćati puni iznos komunalne naknade, te podmirenje troškova prenamjene zemljišta - stoji u priopćenju varaždinskog HDZ-a koje potpisuje povjerenik Damir Habijan.

Ujedno pozivaju aktualnu gradsku vlast da uvaži njihove prijedloge i izmijeni svoj prijedlog Odluke. Povjerenstvo HDZ-a Grada Varaždina navodi kako će, kao i do sada, aktivno sudjelovati u raspravi o svim pitanjima koja su od važnosti za Varaždin, "bez bespotrebnih političkih rasprava, već argumentima i konstruktivnim prijedlozima, a u interesu našeg Varaždina".

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci