Prihvaćen proračun za 2020.;  "Za rasvjetu na Vodotornju 4 milijuna kuna? Pa nismo u Dubaiju!“ Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Prihvaćen proračun za 2020.; "Za rasvjetu na Vodotornju 4 milijuna kuna? Pa nismo u Dubaiju!“

IHR/Varaždinske vijesti | 10.12.2019. u 13:33h | Objavljeno u Aktualno

Većinom glasova prihvaćen je prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2020. u iznosu od 284,3 milijuna kuna, najviši dosad.

Na sjednici Županijske skupštine istaknuto je kako su tri razloga za povećanje najvažnijeg financijskog dokumenta Varaždinske županije: jedan je preuzimanje poslova Ureda državne uprave, a drugi su projekti. U 2020. godini provodit će se EU projekti vrijedni oko 400 milijuna kuna, kao i rekonstrukcija OŠ Martijanec te Respiratornog centra Klenovnik. Treći razlog povećanja proračuna je gospodarski rast: prihodi od poreza na dohodak te ostali porezni prihodi koji čine izvorne prihode u 2020. godini iznose 86,6 milijuna kuna, što je za 3,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

- Ovo je nevjerojatno povećanje proračuna. Imamo 400 milijuna europskih projekata, povećanje u izvornom proračunu sa 83,5 na 86,6 milijuna kuna, što nije beznačajno. Država nam je uzela od poreza na dohodak 7,5 milijuna kuna, ali to ćemo platiti 2021. Svjesni smo toga da smo bez ikakvog temelja, razloga i osnova oštećeni, ali nismo jedini. Osamsto milijuna kuna je Vlada svima uzela, pa tako i nama. Primjerice, Grad Varaždin je izgubio 14 milijuna kuna, a cijela županija preko 30 milijuna kuna. Krivo, promašeno i loše, ali moramo se s time suočiti. Sreća je da nam raste privreda, imamo 3,5 posto porasta poreza na dohodak, a ono što nas u cijeloj priči veseli je da realno možemo očekivati da se taj trend rasta gospodarstva, bez obzira na opasnost koja se otvara otvaranjem austrijskog tržišta, što znači potencijalno novi gubitak radno-sposobnog stanovništva, možemo računati da će proračun biti stabilan – istaknuo je Čačić.  

Proračun nisu prihvatili vijećnici HNS-a te nezavisni vijećnici Marijan Dominko i Mladen Rogina, koji je ustvredio da je licemjerno da se na događajima poput svečanih balova, adventa i slično pojavljuju ljudi, tzv. društvena krema odgovorna na izrabljivanje građana.

- Podsjećam da je prosječna plaća u Varaždinskoj županiji 4.700 tisuća kuna, a sada smo postali pandan za iskorištavanje stranih radnika, Nepalaca. Pozdravljam sufinanciranje mikrosolara, ali zašto će se za rasvjetu oplošja zgrade Vodotornja potrošiti četiri milijuna kuna. Je li to šala? Pa nismo mi Burj Khalifa u Dubaiju – ustvrdio je vijećnik Rogina koji se osvrnuo i na pomoć Romima.

- Troši se novac na integraciju Roma, a kladionice i kasina su puni. Sad na njuškalu imamo poplavu frižidera i peći, koje smo svi mi već platili, jer je sve to išlo iz naših džepova. Pita me prijatelj koji ima plaću od 4000 kuna tko će njemu pomoći? Osigurano je 200.000 kuna jer je župan odlučio djeci pokloniti prigodne poklone sa simbolima Varaždinske županije, što ispada poticaj od 100 kuna po djetetu. Župane, čekam treće dijete i ja ću vam to vratiti, jer me vrijeđa da vi to smatrate demografskom mjerom – poručio je Rogina te dodao kako neće dići ruku za proračun, na što mu je varaždinski župan Radimir Čačić uzvratio da nitko to nije ni očekivao.

- Naravno da pokloni za novorođenčad neće utjecati na demografiju, ali ljudima je to simpatično i drago te ih veseli – poručio je Čačić te se obrušio na Roginu zbog Roma.

- Vi ste gotovi, ne postojite, vaša stranka (Živi zid o.p) i to je za naše društvo dobro. Nama trebaju ozbiljni i obrazovani ljudi koji upozoravaju na probleme. Tražiti poenčeke na napadu na Rome nije dobro. Vi ste dio ove Skupštine i sramotite nas. Pustimo Rome, treba im pomoći maksimalno i racionalno, pri čemu je ključno obrazovanje – poručio je Čačić.