Pri operaciji tumora mozga u OB Varaždin prvi put korišten novi neuronavigacijski uređaj

Varaždinske vijesti | 14.10.2019. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Opća bolnica Varaždin jedina je uz kliničke centre u Hrvatskoj koja koristi novi neuronavigacijski uređaj. Operaciju tumora mozga, pri kojoj je prvi puta korišten novi neuronavigacijski uređaj, u ponedjeljak 7. listopada sa svojim je timom vodio ravnatelj bolnice Nenad Kudelić, dr. med., specijalist neurokirurgije.

- Opća bolnica Varaždin nabavila je vrlo vrijedan navigacijski uređaj koji danas predstavlja standard u modernoj medicini u nekoliko struka, prvenstveno u neurokirurgiji i otorinolaringologiji, a koji omogućava precizno pozicioniranje i vođenje tijekom operacije te posljedično tome minimalnu invazivnost. To je prirodni slijed u razvoju jedne struke - istaknuo je Kudelić te podsjetio da se u varaždinskoj bolnici već prije 40-ak godina pojavila potreba za liječenjem pacijenata s ozljedama glave i kralješnice te je osnovan odsjek koji se bavio liječenjem neurotraumatiziranih bolesnika, a vodio ga je dr. Ante Obrovac.

- Prije 10-ak godina kada sam se vratio sa specijalizacije krenuli smo, praktički s nekoliko instrumenata posuđenih na Klinici, s vrlo jednostavnim operacijama prvenstveno s područja neurotraumatologije i spinalne kirurgije. Polako i postepeno smo struku razvijali. Kroz posljednjih 10 godina narasli smo na jedan respektabilan neurokirurški odjel s tri specijalista neurokirurga i jednim specijalizantom. Jedini smo odjel u Hrvatskoj koji je uz klinike u mreži zdravstvene zaštite Ministarstva zdravstva i to nam je veliko priznanje da radimo puno i dobro. Imamo u službenoj mreži 15 bolesničkih kreveta i opskrbljujemo područje od otprilike 450.000 stanovnika, cijelu Varaždinsku županiju, veći dio Međimurske, dobar dio Koprivničko-križevačke i jedan dio Krapinsko-zagorske županije čime se naš odjel kao i sama bolnica pozicionirao kao regionalni centar. Radimo svakodnevno, a ovaj visokovrijedan uređaj omogućuje nam da liječimo i onu kategoriju bolesnika koju smo do sada morali upućivati dalje na liječenje u klinike - dodao je Kudelić te napomenuo da je jedan od preduvjeta za rad s ovakvim uređajem i magnetska rezonanca koja je ove godine instalirana u OB Varaždin.

Ivan Koprek, dr. med., spec. neurokirurgije, naglasio je da neuronavigacijski uređaj predstavlja standardnu opremu u svakoj dobro opremljenoj neurokirurškoj sali.

Više o ovoj operaciji, upotrebi novih tehnologija te ulaganjima u razvoj suvremene medicine u OB Varaždin pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

neurokirurgija_1.JPG

neurokirurgija_2.JPG

neurokirurgija_4.JPG

neurokirurgija_5.JPG

neurokirurgija_7.JPG

neurokirurgija_9.JPG

neurokirurgija_11.JPG