Pri Caritasu Varaždinske biskupije osnovan fond za interventnu pomoć izbjeglicama iz Ukrajine

VV | 17.3.2022. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

S obzirom na aktualnu humanitarnu situaciju uzrokovanu ruskom agresijom i ratom u Ukrajini, Varaždinska biskupija osigurala je i ponudila smještaj izbjeglicama iz Ukrajine u prostorima u biskupijskom vlasništvu i vlasništvu župa Varaždinske biskupije.

U opremanje tih prostora za dolično stanovanje i sve potrebno za prihvat izbjeglica, osim nacionalnog Caritasa, uključio se i biskupijski Caritas na čelu s njegovim ravnateljem Antom Šolom.

- Na poziv biskupa, organizirali smo se, obišli prostore koje su župnici i biskupija stavili na raspolaganje i mi smo, hvala Bogu pripremili na nekoliko lokacija smještaj za ljude koji će doći. U Mačkovcu je već osam osoba: 3 žene i petero malodobne djece od godinu i 4 mjeseca do 10 godina starosti - rekao je Šola.

Caritas je u Mačkovcu osigurao nove kuhinjske aparate, perilicu i štednjak. Odvezli su i sve higijenske potrepštine te će nastaviti odvoziti i hranu i sve ono što će u narednom vremenu biti potrebno. No, tako djeluje i sa svojim djelovanjem će nastaviti Caritas Varaždinske biskupije i u svim drugim župama koje svoja vrata otvaraju izbjeglicama iz Ukrajine. Za sad su to Druškovec, Radovan, Mačkovec, Donji Kraljevec, Lepoglava, Vrbno, Budrovac i Sigetec.

- Tu smo već organizirali i krevete i sve ono što je potrebno, kao i novu posteljinu. Također, i župnici su se uključili - istaknuo je Šola.

No, za prikladan smještaj pristiglih izbjeglica, ali i za hranu, najnužnije životne potrepštine, kao i sve ostalo bit će potrebno i dalje se pobrinuti. Određena sredstava već jesu na raspolaganju Caritasu Varaždinske biskupije, određena osiguravaju i nastavit će osiguravati i darovatelji, no javila se potreba da se osnuje i fond iz kojega bi se financirala nužna interventna pomoć za sve što je izbjeglicama iz Ukrajine potrebno u ovim prvim trenucima njihova prihvata u Varaždinskoj biskupiji.

- Pohvalio bih isto biskupiju koja je odmah reagirala i biskup je posebno fond osnovao od 100 000 kuna gdje mi imamo na raspolaganju i već smo jedan dio utrošili na ovo što sam rekao, da bismo osposobili prostore da ljudi imaju dostojanstveno boravište - poručio je Šola.

U svrhu osnivanja tog fonda Varaždinska biskupija uplatila je na račun biskupijskog Caritasa početni iznos od 100 000 kuna u dogovoru s Biskupijskom ustanovom za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.

Ipak, vrijeme je ovo kad je svaka pomoć potrebna te Šola poziva sve ljude dobre volje da se uključe, da pomognu u prehrambenim artiklima, u higijenskim potrepštinama, ali i volontiranjem. To će biti potrebno u župama, ali i u Caritasovoj pučkoj kuhinji u Varaždinu budući da se planira priprema toplih obroka koji će se prevoziti na neke župe u okolici Varaždina.

- I, možda će izgledati da često sada u ovim zadnjim godinama prikupljamo. Ali ne smijemo reagirati: 'gledajte, opet.', nego 'ja sam pozvan i mogu učestvovati s toliko.'. Dakle, nije bitna količina, nego moj doprinos u onome što ja mogu i zahvaljujem svima koji su spremni se priključiti. A također pozivam i one kroz ove godine u karitativnom radu koji zaista se mogu priključiti, a nisu se priključili, ja ih pozivam da budu i da osjete tu radost u srcu kada daju drugome - zaključio je ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci