Preventa dobitnik priznanja Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

vv | 27.4.2024. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Preventa dobila priznanje za doprinos unaprjeđenju zaštite na radu za 2024. godin

Povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, kao i Nacionalnog dana zaštite na radu, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike dodijelilo je priznanja za doprinos unaprjeđenju zaštite na radu za 2024. godinu. Priznanja je uručio ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Dražen Opalić, a među nagrađenima ističe se Preventa d.o.o., budući da je jedina ovlaštena tvrtka zaštite na radu nagrađena ovim prestižnim priznanjem.

Preventa, koja ove godine obilježava 15 godina djelovanja u području zaštite na radu, osnovana je 2009. godine pod vodstvom Borivoja Žmegača, koji se odlučio na samostalno izaći na tržište nakon desetogodišnjeg iskustva stečenog u Institutu za sigurnost Zagreb.

- Preventa se od prvog dana fokusira na pružanje sveobuhvatnih usluga zaštite na radu, uključujući i ispitivanja kemijskih čimbenika radnog okoliša s pomoću najnovijih tehnologija poput Gasmet infracrvenog spektofotometra. Ova tehnologija predstavlja vrhunac FTIR tehnologije i omogućuje preciznije mjerenje kemijskih štetnosti, naglašava Žmegač, dobitnik priznanja za doprinos zaštiti na radu i 2020. godine.

Kroz svoje poslovanje, kako dodaje, Preventa je usvojila holistički pristup koji uključuje napredne informatičke sustave, kao što su CRM i DMS sustavi, e-Learning platformu za teoretska osposobljavanja te e-Procjenu za izradu procjena rizika, po čemu se među prvima izdvojila na tržištu.

preventa_priznanje_ministarstvo_d.jpg

-Među prvima, ako ne i prvi, krenuli smo i s proizvodnjom edukativnih videozapisa, koji omogućuju pristupačan način učenja i usvajanja znanja o sigurnosti na radu, prilagođen digitalno orijentiranim generacijama. Zahvaljujući tome, Preventa ima bogat portfelj s više od 50 videozapisa koji pokrivaju različite aspekte zaštite na radu, a dostupni su na YouTube-u, što doprinosi osposobljavanju radnika i promociji kulture sigurnosti, ukazuje direktor Prevente, napominjući da su ovi materijali snimljeni na temelju realističnih scenarija, odnosno sadrže praktične primjere tako su pristupačni i razumljivi.

S obzirom na rastući broj stranih radnika u Hrvatskoj, Preventa je producirala edukativne videozapise na više jezika, olakšavajući prilagodbu radnicima na novo radno okoliša.

- Ovaj pristup ne samo da promiče inkluzivnost i razumijevanje, već i osigurava da svi radnici, bez obzira na svoje porijeklo, imaju bolje mogućnosti za siguran i zdrav rad, naglašava Žmegač. 

Uz stalnu usredotočenost na inovacije, edukaciju i kvalitetu, Preventa se etablirala kao pionir u području video edukacija o zaštiti na radu i primjer kako se prilagoditi suvremenim izazovima radnog okoliša, a priznanje Ministarstva rada, dodatno potvrđuje ulogu ove tvrtke u promicanju zdravlja i sigurnosti na radu te neprestanu težnju za unaprjeđenjem i prilagodbom izazovima suvremenog radnog okoliša.

Video sadržaj