Preminuo jedan od utemeljitelja Fakulteta organizacije i informatike, Miroslav Žugaj

VV | 19.10.2021. u 09:30h | Objavljeno u Aktualno

- Sa žalošću javljamo kako nas je 17. listopada 2021. godine napustio naš uvaženi profesor, kolega i prijatelj, a ujedno i jedan od utemeljitelja našeg Fakulteta organizacije i informatike, prof. dr. sc. Miroslav Žugaj, professor emeritus - stoji na službenim web stranicama FOI-ja.

Rođen je 3. ožujka 1940. godine u Humljanima (Virovitičko-podravska županija). Gimnaziju je završio u Osijeku 1958. godine. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu 1963. godine, magistrirao na Fakultetu ekonomskih nauka u Zagrebu 1971. godine, a doktorirao 1974. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (tada dio Sveučilišta u Zagrebu).

Za docenta je izabran 1974. godine, za izvanrednog profesora 1978. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i 1980. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. U zvanje redovitog profesora biran je 1985. i 1990. godine. U trajno zvanje redovitog profesora izabran je 1996., a potvrđen na Senatu Sveučilišta u Zagrebu 1997. godine. Biran je u polju ekonomskih znanosti, a od 1990. godine i u polju informacijskih znanosti. Umirovljen je 2010. godine, a 2011. godine izabran je u počasno zvanje professor emeritus.

Prof. dr. sc. Miroslav Žugaj u hrvatskoj je akademskoj zajednici poznat kao savjestan i predan profesor i stručnjak. U svojem radu u akademskoj zajednici ostavio je neizbrisiv trag kao naš dekan koju je dužnost obnašao u više mandata, kao profesor predan u radu sa studentima na sveučilištima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Dubrovniku, Mostaru, i Sarajevu, kao znanstvenik na mnogobrojnim projektima te kao autor mnogih udžbenika, recenzent brojnih knjiga, znanstvenih i stručnih radova.

Profesor Žugaj samostalno je kao autor i u suautorstvu objavio 28 knjiga i udžbenika, 4 skripte, 2 monografije te više od 400 znanstvenih i stručnih radova u domaćim i stranim časopisima. Radovi prof. dr. sc. Miroslava Žugaja indeksirani su i citirani u međunarodnim bibliografskim bazama podataka te dokazuju iznimni znanstveni i stručni opus u većem broju znanstvenih polja u području društvenih znanosti (ekonomija, menadžment, organizacija, informacijske znanosti), poljoprivrednih znanosti te teorije znanosti – općenito. Po širini znanstvenog interesa u područjima društvenih znanosti prof. dr. sc. Miroslav Žugaj izdvaja se od svih ostalih kolega profesora na širem znanstvenom području u našoj zemlji.

Tijekom svog dugogodišnjeg rada profesor Žugaj je sudjelovao u otvaranju, ustrojstvu i organizaciji novih laboratorija, mentorirao je magistarske radove i doktorske disertacije, kao i završne i diplomske radove, a njegov značajan doprinos je i u osnivanju, organizaciji i provedbi novih studija, kao i stručnom vodstvu mnogih projekata.

Profesor Žugaj dobitnik je Medalje grada Varaždina za doprinos stvaranju slobode i suvremene Republike Hrvatske (1992.) te je odlikovan Spomenicom domovinskog rata (1996.), Spomenicom domovinske zahvalnosti (1997.) i Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića (1998.).

- Neizmjerno smo zahvalni profesoru Žugaju i za njegovo nesebično i značajno zalaganje u raspravama o važnosti i potrebi opstanka Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu čime je dao velik doprinos razvoju znanosti, grada Varaždina te društva u cjelini. Profesor Žugaj ostaje nam u trajnom sjećanju kao cijenjeni dekan, profesor, znanstvenik, stručnjak i kolega - stoji u priopćenju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci