Premijer najavio mjere za ublažavanje udara na standard građana zbog poskupljenja energenata

MGA | 12.1.2022. u 18:15h | Objavljeno u Aktualno

Premijer Andrej Plenković najavio je danas donošenje paketa mjera za ublažavanje rasta cijena energenata za građanstvo i gospodarstvo, prenose mediji.

- Imamo niz alata na raspolaganju, bilo da su u pitanju mjere ili aktivnosti najvećega distributera, HEP-a, zatim regulatori te Vlada. Tako da ćemo do trenutka, kada to pitanje postane aktualno, imati cijeli paket koji će olakšati, odnosno spriječiti veći udar na standard građana - rekao je Plenković danas u Novskoj.

Nije govorio detaljno u kojem će smjeru ići Vladine mjere - hoće li se reagirati u pogledu cijena energenata, nižeg PDV-a, vaučera za struju i drugih rješenja o kojima se nagađa u javnosti.

Premijer je istaknuo da u odnosu na druge zemlje EU-a, kod nas struja i plin zadnjih mjeseci nisu poskupjeli.

Rekao je da će Vlada u oblikovanju najavljenih mjera za ublažavanje poskupljenja struje i plina od 1. travnja, primijeniti slična načela kao i kod politike očuvanja radnih mjesta, a to je cjelovitost svojih politika.

- Vlada će učiniti sve da, kada završi sezona grijanja, prije toga donese okvir politika i mjera koje će smanjiti udar na standard građana, a koji bi bio uzrokovan rastom cijena energenata, što je i globalni trend - rekao je Plenković.